Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Šafr no ten už je asi vyléčený? Zahradil je profesionální politik a věřte tomu až zde budou Číňané bude s Číňanama jedna ruka.

0 0
možnosti
ČP

Po přečtení prozatímní diskuse bych chtěl něco upřesnit.

V minulém režimu jsem pracoval na Václavském náměstí. Z práce jsem se vracel mezi půlnocí až druhou hodinou po půlnoci. Domů jsem na Vinohrady chodil pěšky, nebo jsem jel s taxikářem, který v té době většinou končil. Za 25 let jsem byl na cestě z Václaváku na Vinohrady kontrolován příslušníky VB pouze asi 3x. Je pravda, že někteří nás znali, že jdeme z práce. Jinak tomu bylo pouze v roce 68 a několik týdnů po událostech.

Noční podniky na Václavském náměstí a blízkém okolí byly vesměs otevřeny do půlnoci a některé z nich i do 02 až 03 hodin. Dva podniky byly dokonce otevřeny až do rána (pro ty co ještě neměli dost). Do některých jsme chodili po práci i na půlnoční program a pozdní večeře. V té době tam většinou zbyly hosté z Německa a také spoustu "sociálních pracovnic".

Chtěl bych ještě dodat, že jsem se tehdy vůbec v noci nemusel obávat, že mně někdo po cestě domů přepadne. Nevím zda bych to dnes riskoval.

0 0
možnosti
IZ

I88v23a11n 13Z77y78k51á33n

10. 10. 2019 8:35

Skvěle napsáno. Děkuji.

0 0
možnosti
TK

Pěkně napsáno. Cítím to s K. G.podobně. Přirovnal bych tu etapu k nějakému období lidského života, třeba dětství. nebo možná spíš období s první manželkou. A pak po pár letech přijde někdo, kdo vám začne tvrdit, že vaše první manželství bylo peklo, že by bylo nejlepší ho z vašich vzpomínek úplně vymazat. A pravidelně několikrát ročně vám při příležitosti různých výročí bude vtloukat do hlavy, jaké peklo to bylo. Ale vy víte, že to pravdema není, že to byli manželství jako každé jiné, s krásnými chvilkami i těmi horšími, že v průběhu toho manželství jste postavil dům a zplodil děti a žil normální život, že prostě nechcete hrát tu hru na "peklo", protože tato etapa byla nedílnou součástí vašeho života a smazat prostě nejde. (Zde samozřejmě respektuji, že jsou lidé s jiným nastavením, kterým ten režim velmi nevyhovoval, tohle ale dnes není jiné, jen toho černého Petra dostali jiní, přesně jak píšete.)

No a toto ořirovnání pasuje i na vysvětlení, proč je taková snaha tu dobu co nejvíce očernit. Žijete totiž už s druhou manželkou, která vás té první přebrala a která jakoukoli pozitivní zmínku o vaší první ženě, nebo dokknce srovnání nesnese. A protože by ji rozpálila do běla věta "První manželka uměla vepřo knedlo zelo líp.", nebo "Nebyla tak hádavá a rozhazovačná, jako ty.", tak preventivně na vaši první ženu a na vše, co souvisí s vaším prvním manželstvím, neustále útočí a pomlouvá, aby vás ani nenapadlo něco pozitivního zmínit. Jejím snem je vás donuti, přijmout její verzi a na minulou manželku nadávat také. Někdo to i udělá, aby měl konečně pokoj.

4 0
možnosti
JK

J24a70n 68K66a81r10a81s98e90k

10. 10. 2019 10:26

neda mi to abych se nezeptal.

Skutecne byla ta Vase prvni manzelka tak hrozna?

0 0
možnosti
JV

Karma, karma, karma, ... Moc výstižně popsáno!R^

3 0
možnosti
ZB

Zahradil by si měl zamést v tom chlívku zvaném ODS. A že tam je co zametat!

0 0
možnosti
JZ

Zahradil už brzy nebude mít se svými názory v ODS pod Fialovým vedením co dělat.

0 0
možnosti
JZ

Ne že bych souhlasil vyloženě do posledního slova, ale i tak tohle byla radost číst. Závan zdravého rozumu v prostředí militantních ideologů.

9 0
možnosti
MK

R^R^ Moc dobré.

Jen se mně vkrádá otázka: čeho ti v disentu na komunistech dosáhli? Že ničeho? Ano, morálně pro své svědomí dost(i za cenu poškození rodiny). ale prakticky se jen hrdinně odsoudili do společenského vězení. Asi jim to stálo za to a zaslouží si právě to morální ocenění. Ale nedává jim to žezlo do ruky, aby navěky věků vládli ostatním; byla by to obrácená totalita, nebo alespoň její odvar.

A za to své morální si vybrali po 89. dostatečnou splátku v podobě všech možných křesel, které byly k mání. Že ta počáteční Havlova éra dosti poškodila republiku, je věc druhá; ...a nebo první?!!

5 1
možnosti
JK

J68a69n 58K84a18r43a10s46e46k

10. 10. 2019 10:34

[...] čeho ti v disentu na komunistech dosáhli? [...]

mereno jednim lidskym osudem nedosahuji 'disidenti' (v jakemkoliv systemu a v jakekoliv dobe) nejakych zvlastnich vysledku. Konkretne v Cechach se napr. argumentuje, ze komunismus by se zhroutil i bez tech vsech Havlu a podobnych.To odpovida asi skutecne pravde.

Zapomina se ovsem na ten celospolecensky rozmer. V populaci je proste 15% obcanu, kteri 'to vidi jinak'. Nekdy se jim rika avntgarda, jindy progresivni slozky spolecnosti, mnohdy take narusitele pokojneho zivota. At uz je to jak chce, bez techto 15% by jsme jeste byli na stromech. A proto jsou ti Havlove potreba, protoze bez nich bychom my, 'bezni' obcane nikdy zadnou zmenu nedopustili.

1 0
možnosti
JK

J96a12n 55K95a58r39a52s46e32k

9. 10. 2019 20:53

nesouhlasim a mam jine vysvetleni.

Jako protiargument bych rad uvedl to mnozstvi zahranicnich fandu Gotta, i ze zemi, kde zadna normalizace nebyla.

Mnohem prukaznejsi je imho pozorovani z Nemecka a Rakouska. Tam byl ten jejich Udo Juergens zrovna tak zboznovan. S Gottem maji jedno spolecne - byli nekonfliktni. Ale o tom pozdeji,

Za sebe bych rad uvedl, ze od roku 1965 zacala pro nas tehdy mlade obdobi 'jine' muziky - Beatles, Dylan, Simon+Garfunkel,... Samozrejme clovek v rozhlase nemohl tem Gottum, Matuskum, Novakum, Neckarum, Halum ... uniknout, ale ruku na srdce - ta zahranicni 'Houpacka' byl ten porad, ktery jsme poslouchali - a tam Gotta nepousteli.

Pamatuji si, ze se nase mlada generace delila na 2 skupiny - na folksongs/country a ny ty co poslouchali rock v tech nejruznejsich variantach. Ja si skutecne nepamatuji, ze by mezi mymi spoluzaky/spolustudenty byl jediny/a , ktery by se zajimal o Gotta a miloval jeho pisnicky.

My mladi jsme tedy tehdy budto chodili na Spiritualkvintet a nebo na Greenhorny a ti druzi si poslouchali dovezene desky s PinkFloydy, Zepeliny apod.Jak ten cas ale bezi, tak se z mladych lidi stanou obcane se svymi starostmi a zacnou tvorit tu beznou spolecnost , kde je 80 % lidi konzevativnich a max. 20 % progresivnich. A pro ty konzervy zpivaji Gottove, Juergensove a podobni. 80 % populace v jakemkoliv systemu chce, aby vsechno bylo takove, klidne, pekne, jako vcera a vubec. Takovi lide chteji poslouchat nenarocnou muziku, ktera je nezatezuje, u ktere nemusi myslet. A techto 80% nyni truchli.

3 0
možnosti
JS

Jinými slovy nám chcete sdělit, že Vy patříte mezi tu náročnou menšinu, která poslouchá náročnou muziku a při poslouchání hudby musí myslet. Jste prostě náročný myslitel. Gratuluji. Také nám sdělujete, že si "skutečně nepamatujete", že by mezi Vašimi spolužáky byl jediný (jediná), kdo by se zajímal o Gotta a miloval jeho písničky. Takže ty desítky milionů prodaných desek koupil kdo? A kdo naplnil koncertní sály k prasknutí? Nenáročná nemyslící populace? V Německu je Karel Gott mezi pěti nejprodávanějšími interprety v historii. Vypadá to, že jste podal pouze svědectví o své vlastní paměti, než svědectví o objektivní skutečnosti. Můžete namítnout, že množství není měřítkem kvality. Jenže ten, kdo by chtěl v tomto ohledu kritizovat Karla Gotta, by musel být opravdu mimořádná veličina, což jeho kritici prostě nejsou. Níže uveřejňuji odkaz na Alžbětínskou serenádu, která je v Gottově podání považována za nejlepší pěveckou interpretaci této skladby na světě.

Už Bible nám říká, že velká pravda života je daleko jednodušší, cituji z První knihy Korintským: "Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano, kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem".

Odkaz na Alžbětínskou serenádu v podání Karla Gotta:

https://www.youtube.com/watch?v=4AbY0x1ZaaU

4 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky