Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zajimave si vsimnout, ze nekdy v 1957 ve svobodnych a demokratickych USA prisla na farmu prof. Wilhelm Reich FBI ci neco podobneho a spalili vsechny jeho knihy a zarizeni..a jeho dali do blazince kde brzo na to zemrel..jo zabyval se vyzkumem "orgone energy"

0 0
možnosti

J67o51s19e62f 24P81o42t43r

24. 2. 2017 22:54

"Pálit knihy" mi okamžitě evokovalo nepřítele a hrobaře české knihy a literatury dobře známého pátera Koniáše, tak jak je zapsán v myslích většiny obyvatel tohoto prostoru.

Jenže. Zhlédl jsem na ČT-D (dětský program) mezi Šmouly, Dějiny českého národa a Večerníčkem jak to vlastně bylo. Páter Koniáš nerozlišovat mezi českou, německou nebo latinskou knihou, rozlišoval mezi dobrými knihami a brakem. Nechával katolické knihy, protestanské a proti-katolické konfiskoval, ale pozor, nepálil je, pouze je dával do knihoven a depozitářů pro další studium a tvrdě likvidoval i pálením kramářskou a pornografickou literaturu.

Až prznitelé české historie, T.G.Masaryk a jeho spisovatelští nohsledi, ale hlavně politruci reálného socialismu, z něj udělali toho škůdce.

Co z toho plyne pro dnešek? Že český národ žije ve falešné virtuální historii, odhodil své kulturní kořeny (jak je o tom zmínka i v článku) a s hrůzou čeká až přijde nová , jiná silná ideologie, kterou bude muset přijmout.

2 0
možnosti

R^ Myslím, že případný soud se Slovenkou se pojmu posvátná kniha obloukem vyhne, stejně tak, jak se český soud vyhnul náboženskému nároku u zákazu šátků ve zdravotní škole; zamítl žalobu na základě úřední nedostatečnosti, tedy nedodání dokladů.

Slovenka to bude mít těžší, protože vyhrožovala neurčitou likvidací svých odpůrců. To bude oříšek, který asi nepůjde rozlousknout ani kolektivní podporou.

2 0
možnosti

J72a36n 71R24á46ž

24. 2. 2017 18:29

Kdyby to nebylo symbolické pro naši dobu, to je plést si demokracii s anarchií, bylo by úsměvné pozorovat, jak někteří lidé hodnotí rozstříhání prezidentské standarty jako vhodnou formu protestu proti chování prezidenta a veřejné spálení Koránu jako hanobení víry.

Jakousi podobnost by měly oba činy jen v tom případě, kdyby by si ti "hrdinové" ze Ztohoven nechali za své peníze vyrobit kopii prezidentské standarty a na protest ji veřejně rozstříhali, neb by ničili svůj majetek, stejně, jako ničila svůj majetek ta dívka.

A to říkám přesto, že si nemyslím, že by ideologie a forma projevu, kterou se prezentuje Zeman, byla lidstvu tak nebezpečná, jako je ideologie i forma jakou se projevuje Islám. Z čehož se dá dovodit, že s rozstříháním standarty prezidenta hluboce nesouhlasím, ale s vyjádřením protestu proti ideologii Islámu formou veřejného spálení Koránu osobní problém nemám.

5 0
možnosti

Ano to je zajímavá paralela. Já bych snad ještě dodal, že zničení prezidentské standardy je problematické také proto, že to (pravděpodobně) postihuje výslovně zákon. Zatímco náboženská kniha lidí ze středního východu, pokud vím chráněna zákonem není.. nebo by být alespoň neměla.

3 0
možnosti
Foto

Nojono. Jen nesouhlasím s tím, že by naše civilizace stála na křesťanství. Hned první z desatera přikázání jde proti konceptu svobody náboženského vyznání. A Ježíš by byl z našeho pohledu křesťanský extrémista, tímže neuznával rozvody a fyzickou sebeobranu.

2 2
možnosti

J83a57n 73R86á64ž

24. 2. 2017 18:39

Když netušíte, co křesťanství je a jak spolu s judaismem formovali naši civilizaci po staletí, bylo by lépe zdržet se podobných projevů.

2 1
možnosti
Foto

Patrně proto, aby nemohla být provokativně někde někým veřejně na náměstí potupně spálena, nenapsal a nevydal (na rozdíl od mnoha českých expremiérů jiných) zatím ani jednu knihu svých "osobních moudrostí" zakladatel fungujícího státu Bohuslav Sobotka... !!!!

2 0
možnosti
Foto

On je také rozdíl mezi tím, když kdysi pálili ručně opisované knihy (v době před vynálezem knihtisku), a tím, když se pálí nepotřebné výtisky v době, kdy si může každý vytisknout (nebo koupit), co ho napadne.

Vážnost knih tedy zdaleka není taková, jaká byla kdysi, před stovkami let, ačkoliv, jak je vidět i zde na blozích, to mnohé děsí. Zvlášť když dnes najdete spoustu inforrmací přímo na netu, který třeba v době KOmenského vůbec neexistoval.

Ono je všechno hodně relativní. Jen lidé potřebující stálou jistotu se holt novým posunům špatně přizpůsobují, tedy trvají na svém jistém, tedy tom starém, "osvědčeném".

Ať si každý likviduje, co chce, jedná-li se o jeho vlastnictví. Závadná je samozřejmě perzekuce, jak uvádíte, tedy postih doprovázející vynucené pálení materiálů podle jejich obsahu, bez ohledu na jejich vlastnictví.

Opačným příkladem je pálení kompromitujících materiálů (př.svazky StB). Jejich spálení je z dnešního pohledu problém, přesto aktivní účastníci toto pálení brali s povděkem. Pochopitelně....

1 0
možnosti

Ano. zajímavé by v tomto ohledu bylo rituální "smazání" Koránu z elektronické čtečky... ;-D

3 0
možnosti

Jistě, když si doma třeba zatopím nějakým "laciným" románem či Stalinovými spisy, tak se nic neděje a nikomu do toho nic není. Avšak když knihy pálím veřejně jako formu protestu, tak tu je něco jiného. Svého času proběhl tzv.happening kdy se pálily knížky Bohumila Hrabala na protest, že se tzv. "sklonil" režimu. To bylo vyložené znevážení jeho práce. A to se týká i jiných autorů, kteří se ocitli v nemilosti. Ne jinak tomu tomu o knihách, které hlásají nějakou ideologii. Tak právě se může poznat v čem je ta či ona ideologie škodlivá. A tak i se zjistí, že to jsou někdy neskutečné bláboly.

Knihy se mají číst, nikoli ničit.

1 5
možnosti
Foto

Ovšem číst některé z nich zas až takové terno není. Takže bych nepaušalizovala.

Pálit knihy čči třeba vlajky je způsob protestu. Jeho účinnost je přímo úměrná vážnosti, v jaké knihy nebo vlajky ostatní mají.

2 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky