Prahu osvobodil generál Novotný

4. 12. 2019 22:14:47
Jedni mu tleskají, protože nemají rádi Rusáky. Jiní mu spílají, protože je rádi mají, nebo jim nevadí. Jeho záměr je zvažován z faktického i emocionálního hlediska. Ano, ještě jednou nekompromisní generalissimus Novotný.

Snažím se na to podívat střízlivě. Byli Vlasovci účastni osvobození Prahy? Byli. Zemřeli při tom někteří? Zemřeli. Z tohoto hlediska by tedy pomník dával smysl. Současně ale: Platí že po většinu svého působení kolaborovali s nacisty a to i na těch největších zvěrstvech? Platí. Musím se tedy zeptat:

Když se u Koněvova odstranění argumentovalo tím, že sice na osvobození Čech a Moravy měl zásluhu, ale byl problematický pro svoje další působení v jiných letech a na jiných místech, proč to samé neplatí pro Vlasovce? Také přece byli jindy a jinde, mírně řečeno, problematičtí. Ona problematičnost je nepodstatná u Vlasovců, ale je podstatná u Koněva? Já nevím, ale bez dvojího metru by ostatní problematické činy dotčených měly být důvodem k tomu, aby pomník nestál ani jednomu z nich, nebo aby stál oběma. Když už tedy.

Druhá věc je proč se tyto „kauzy“ nyní vůbec rozehrávají. Nevěřícně poslouchám různé ty historiky Žáčky, jak v televizi naříkají, že to Rusové si začali. Opravdu? Rusové odstartovali kauzu Koněv? Rusové odstartovali kauzu Vlasovci? A když jsme u toho, Číňané odstartovali akci „ukončení respektování politiky jedné Číny“ ?

Bohužel, je to vždy naše strana, která něco velkohubě rozjede a pak, když přijde protest, odmítavá reakce, nebo dokonce odveta, tak kvičí, že je to agrese. Otázka je proč?

Statečnost za tím nehledejme; poslat dnes v ČR urážlivý dopis Putinovi je statečné asi tak, jako poslat v roce 1981 podobný dopis Reaganovi. V něm mu vyčinit, že rakety Pershing v Německé spolkové republice opravdu nechceme, neb jen toužíme mírově vychovávat své děti. A přidat takovou tu kresbu z Dikobrazu, kde má kapitalista místo cylindru raketový nosič s neutronovou bombou (pamětníci vědí).

Tyto akce jsou spíše akcemi věčných oportunistů a kariéristů, kteří vždy močí po větru a ví jak šplhat vzhůru. Vsadím se, že Novotný, jako nový hrdina liberálů, bude brzy kandidovat do užšího vedení ODS a kdo ví, možná že by si měl dávat pozor i sám Fiala.

Takže tady máme lidi, kteří třicet let po pádu železné opony, konečně našli odvahu pozvednout svůj hlas. Nepřekvapivě nikoliv vůči těm kdo třímají moc v Evropě a tedy i u nás dnes. Tihle lidé otevírají revize témat na nichž stálo celé poválečné uspořádání. Zahrávají si s ohněm, otázka je, jestli to dělají vědomě, nebo jen z hlouposti. Napřed zpochybníte osvoboditele, potom zrelativizujete kolaboranty s nacistickým Německem a kdo ví kdy přijde na Benešovy dekrety.

Ale možná opravdu o nic nejde. Možná že někdo jen cítí silnou potřebu dát nějak najevo, že vůči Rusku není submisivní a neumí to udělat jinak, než že je vůči němu agresivní a útočí na jeho nejcitlivější místo. Jak se ti zmínění Žáčkové v televizi vyjádřili, je prý vidět že se Rusové dosud se svou historií nevyrovnali. No jistě že ne. Ani Židé se nevyrovnali se svými šesti miliony mrtvých. Dokonce ani my, Češi, když každý srpen hlasitě naříkáme nad našimi obětmi z roku 68, kterých bylo kolik? Třicet? Padesát? Sto? A naříkáme právem! Takže se nedivme, že se Rusové nevyrovnali s dvaceti osmi milióny mrtvých, kteří tedy patří všem národům tehdejšího Sovětského svazu. Jasně, zase někdo namítne, že jim to patří, že to byli komunisti. Ale marná sláva, každá ruská rodina v té válce ztratila nejméně jednoho člověka. Kdyby lidé jako Novotný nebyli sociopati, nikdy by do téhle rány, jejíž hloubku si evidentně neumí vůbec představit, nerýpali.

Ano, v detailech může mít Novotný pravdu. Ano, formálně v Praze zahynuli i Vlasovci. Převážně při snaze zajistit si ústup k Američanům. Zahynuli tady ale také nacisti, co postavit pomník i jim? Rusové dobře cítí že tyto kroky jsou snahou, salámovou metodou změnit vnímání Druhé světové války a to kdo v ní byl kdo. Pochopitelně se brání. Pochopitelně hystericky.

Až zase bude někdo hulákat, že protestem páchá Rusko agresi, ať si zkusí představit, že by někde postavili třeba sochu Heydricha. Jistě že bychom protestovali. A nebyl by to od nás akt agrese ani projev mocenských choutek směrem k zemi, vůči které bychom protestovali. Byla by to naprosto pochopitelná reakce.

Dříve než mě někdo obviní že srovnání kulhá, ano jistě. Ale přesně ukazuje na princip. Jsou různé věci, různě citlivé, pro různé národy. A jen buran bez empatie, nebo někdo kdo se snaží vytvořit konflikt, útočí právě na tyto slabiny, potažmo v momentě, kdy se na tom ani nic pozitivního získat nedá. Jen se vytvoří trocha té zlé krve. Kdyby nám například dnes zčistajasna Rusové zavřeli kohouty s plynem a vynucovali si vyšší cenu, nebo cokoli podobného, byl bych všemi deseti pro silný a nekompromisní postoj, kdy by jistě bylo možné ukázat jak jsme nezávislí jako národ i jako jednotlivci. V takovém případě by se totiž o něco reálného hrálo a bylo by co ztratit. Bohužel v podobných situacích jako národ moc té svébytnosti obvykle nepředvedeme.

Jenže tyto pomníkové aférky, které po dekády nechávaly každého netečným, nyní oživované, nemají v sobě nic. Vůbec žádný pozitivní potenciál. Nemají v sobě jedinou hodnotnou věc o kterou by stálo za to bojovat. Není v nich žádný český zájem, nic co by šlo získat. Je to jen způsob, jak se vymočit na hroby padlých Rusů, k čemu se rádi někteří deprivanti propůjčí. Pro svých pět minut slávy, jednu příčku v kariéře a nevědomky možná pro rozfoukávání zcela zbytečného konfliktu v zájmu Bůh ví koho.

---------------

Autor: Oto Jurnečka | středa 4.12.2019 22:14 | karma článku: 40.73 | přečteno: 1521x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...