Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novináři a jejich zápas s logikou

Všimněte si, že jsem nenapsal žádný z těch ošklivých přídomků, které se prý budou vyhledávat a trestat. Kdepak, v tom si na mě nepřijdou, píšu vždy slušně a o žumpě mluvím výhradně, když se bavím o chalupaření.

Nicméně nevím, jestli se to dá přičíst tomu, že se i ve školách klade stále menší důraz na racionalitu, ale dnes je téměř vzácnost když narazíte na někoho, kdo přesně chápe význam výroku. Smutné je, že tento úpadek se projevuje už i v nejvyšších patrech žurnalistiky, pokud lze Český rozhlas za takové nejvyšší patro považovat (a já myslím že lze).

Tak například dnes si tam povídali, jak také jinak, o kauze Novičok. Redaktor měl na drátě Kateřinu Konečnou z KSČM a také tajemníka Tomáše Prouzu. Ten je ostatně v rozhlase pečený vařený, což je zajímavé vzhledem k tomu, že je to bývalý tajemník pro Evropské záležitosti, kde pracoval pod bývalým premiérem v bývalé vládě skoro bývalé politické strany. Ale to nic, je to podobné jako když si k vysvětlování záležitostí Katolické církve zvou výhradně zběhlého kněze Jandourka, zběhlého kněze Hermana, nebo zběhlého katolíka Štampacha. Ale to jsem trochu odbočil.

Tak v tom rádiu dnes, byly ke slyšení zajímavé věci. Kateřina Konečná mluvila tak, jak byste asi očekávali a Prouza zrovna tak. O to nic, pán Bůh zaplať za to, že k tématu pozvali dva lidi s odlišným názorem na věc. Ovšem přes onu nepřekvapivost stanovisek obou hostů, mě přece jen překvapila míra nelogičnosti v použitých analogiích. A to hlavně u redaktora.

Řeč přišla samozřejmě na požadavek Rusů, účastnit se vyšetřování, být seznámeni s důkazy, pracovními hypotézami a také onou chemickou látkou. Podle Britů je tento požadavek perverzní. A podle redaktora Českého rozhlasu je vznesení takového požadavku od Rusů něco takového, jako kdyby obviněný v kriminální kauze, žádal přístup ke spisu v době vyšetřování. Prý něco nepředstavitelného.

No já myslím že pan redaktor nechápe dost dobře, jak je mezinárodní společenství uspořádáno. Ono to totiž není tak, že Rusko hraje roli obviněného a Británie roli soudce. Nikoliv. Do této role nikdo Británii nejmenoval. Pokud bychom se chtěli za každou cenu držet analogie s trestním řízením, tak spor o Novičok je více podoben rozvodovému řízení. Tedy sporu kde jsou dvě strany ve stejné a rovné právní pozici. Kdy řekněme manželka obviní manžela, že jí zbil a znásilnil a manžel to odmítne s tím, že si to ona vymyslela, třeba aby vysoudila exkluzivitu na styk s dítětem, nebo z jiného důvodu.

Je asi jasné že v takovém sporu by manželka nedělala soudce manželovi, ani obráceně. Do hry musí vstoupit třetí instance, která spor rozsoudí. Která rozhodne zda je manžel nebezpečný násilník, nebo zda je manželka podlá manipulátorka a podvodnice.

Ok, kdo otrávil pana Skripala tady my dnes nerozsoudíme, ostatně o tom úvaha není. Je o tom, že i špičkový žurnalista má tak malý odstup od událostí, že nechápe postavení jednotlivých aktérů kauzy. Tak ještě jednou: Británie není soudcem Ruska, je stranou sporu.

Ten bystrý redaktor Českého rozhlasu by měl být navíc schopen domyslet i všechny implikace svého tvrzení. Pokud by totiž Rusko nemělo právo vyšetřovat kauzu protože je obviněno, potom by mu stačilo explicitně obvinit Británii, že se Skripala pokusili zlikvidovat oni. Důvody by si jistě našly. A rázem by se také Britové ocitli v roli obviněného, který nemá právo dívat se do spisu a tedy se ani podílet na vyšetřování. Poukaz na to že Británie je v pozici oběti prostě proto, že byl zabit britský občan na území Británie neobstojí, trestních kauz kde viník předstírá že je obětí trestného činu, aby tím něco získal, jsou plné archivy a i průměrná tajná služba je sofistikovanější, než běžný delikvent zkoušející udělat podvod na pojišťovnu.

Z celého postoje onoho redaktora (a nejen jeho), čouhá jako sláma z bot přesvědčení, nebo spíš víra v jakési zvláštní nadřazené postavení zemí jako je Británie. A není to jen v aspektu, který jsem zmínil. Také neustálé pohoršování nad tím, jak jsou Rusové neuvěřitelně drzí, když obvinili Českou republiku, aniž by si ti pohoršení uvědomili, že stejně drzí jsou oni, když bez důkazů obvinili Rusko.

Nemluvě o tom o čem jsem vlastně začal. Jen málo novinářů je schopno pochopit, že věta:  „Češi a další státy mají schopnost vyrobit Novičok, nejen my“ neznamená „To Češi vyrobili Novičok a zabili s ním Skripala“. A přesně tak to stále dokola novináři interpretují a podsouvají veřejnosti. Vážně nevím jestli ten význam posouvají tímto směrem záměrně, aby v českých občanech konečně rozžhnuli onen vytoužený plamínek proti ruských emocí, nebo jestli fakt neumí význam věty pochopit.

Pan (trojitý ex) tajemník Prouza se dokonce v rozhlase pohoršoval: „Ti Rusové se pořád brání a naznačují že nejen oni mohli látku vyrobit!“ Považte ta drzost. Obviněný by se chtěl hájit? No tohle, tss, tss, tss? Snad ještě obhájce by chtěli drzouni ne?

Stejná bohorovnost se projevila také při nedávném rozhovoru Putina s redaktorkou NBC Megyn Kelly. Ta na Putinovy opakované požadavky po nějakém důkazu s dětskou upřímností odpovídala, že to přece řekla Theresa May. A s bezelstností v očích se tázala: „To chcete říct že britská premiérka lže?“ Docela jsem se divil že jí Putin neodvětil: „A to chcete říct že ruský prezident lže?“ No neřekl to. Asi nechtěl urážet diváka, který dobře ví, že lže jak ruský prezident, tak britská ministerská předsedkyně když je potřeba.

Ale pan tajemník Prouza v rozhlase pokračoval: „Opravdu nevidím jaká jiná země by mohla mít motiv kromě Ruska“. Mno, nechci opakovat všechno to, co se v posledních dnech stále dokola točí na diskusních fórech. Že zavraždit muže, který seděl x let v ruském vězení není příliš chytré těsně před mistrovstvím světa ve fotbale, před návštěvou Macrona na ekonomickém fóru v Petrohradě a v čase dojednávání schůzky na nejvyšší úrovni Putin - Trump. Ani že za dobrý motiv by naopak mohlo být považováno zbavení se mnoha ruských diplomatů a ano špionů. Nebo komu byste řekli, že tato eskalace prospěla víc? Rusku nebo západu, když už jsme u těch motivací?

Přesto vás asi překvapím. Napadá mě jeden motiv, který by ukazoval na Rusy. Pokud by to udělali záměrně tak, aby vše ukázalo na ně, tak aby se po nějaké době Britové blamovali. Veřejné mínění by se opět o kousek posunulo směrem k nedůvěře v západní instituce, kterým bude při dalších kauzách důvěřovat zase o něco méně lidí. Už nebudou říkat jen: „Aby to nebylo zase jako se Saddámovými zbraněmi hromadného ničení“, ale přidají: „a jako s tím Novičokem“.

V tomto případě by ale byli Rusové mistři nad mistry. A být jeden z těch co mají z Rusů strach, tak bych si skoro přál, aby si Skripala zabili Britové sami. :)

----------------------------

----------------------------

Update: Včera špičková britská laboratoř konstatovala že není schopna určit místo původu testované látky. Dnes jsme informováni, že britští vyšetřovatelé díky vědecké analýze a zpravodajským informacím byli schopni zdroj otravné látky identifikovat už ve dnech bezprostředně po útoku. Britové podle The Times věděli o existenci laboratoří, kde byl jed vyroben, už před útokem ze 4. března. Inu v MI6 mají opravdu šikovné chemiky.

----------------------------

Autor: Oto Jurnečka | čtvrtek 5.4.2018 8:40 | karma článku: 46,83 | přečteno: 7212x
  • Další články autora

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma: 30,40 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma: 14,23 | Přečteno: 158x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma: 14,20 | Přečteno: 263x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma: 17,24 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - I

Ukradená ekologie, zneužití ušlechtilých emocí, hnutí na scestí. Tomu se budu několik následujích dní věnovat v seriálu na pokračování pod názvem: Manifest skutečné ekologie

3.7.2023 v 11:49 | Karma: 19,93 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Nepřirozeně levný plyn Tomáše Sedláčka

Až dosud se zdálo, že všechny ty nepříjemnosti s plynem a elektřinou jsou nepříjemným a hlavně nechtěným důsledkem buď vnějších okolností, nebo, chcete-li, nekompetence a špatných rozhodnutí.

23.9.2022 v 11:36 | Karma: 36,48 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Vývoj na Ukrajině - geneze

Včera mi jeden týpek povídá: „Slyšel jsi, co ten Putin mlel za nesmysly, když říkal, že Ukrajinu založil Lenin? Přitom to bylo obráceně – to Kyjevští založili Moskvu.“

25.2.2022 v 0:08 | Karma: 37,01 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Analýza možného příštího konfliktu na Ukrajině

Soudě podle zpráv, konflikt na Ukrajině je na spadnutí. Nemusí to tak však být pokud nahlédneme, že již samotné víření válečných bubnů bývá způsobem, jak předejít přerodu studené formy konfliktu ve formu horkou.

27.12.2021 v 10:41 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Pusťte bratra domů!

Média informovala o zatčení členů „extremistické“ a „teroristické“ skupiny Českoslovenští vojáci v záloze za mír, založené podplukovníkem Markem Obrtelem, ...

29.4.2021 v 10:27 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Vaše tvrzení není dostatečně ozdrojované

Před dvěma dny jsem zde publikoval článek „Sundejte TV Fox“, který, a v tom souhlasím se zdejší redakcí, obsahoval závažná tvrzení. Článek byl odstraněn. Proběhla nějaká výměna názorů, a protože mi připadá zajímavá, zveřejňuji ji.

18.3.2021 v 20:22 | Karma: 33,67 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Hyde park

Oto Jurnečka

Sundejte TV FOX

V lednu proběhla ve Spojených státech inaugurace konečně slušného prezidenta, který ve svém projevu vyzval ke znovu sjednocení a usmíření rozděleného národa. Ó jaký státnický projev, pochvalovali si mnozí.

16.3.2021 v 21:47 | Karma: 34,29 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Nezaslouží si zabití křesťané alespoň jednu organizaci?

Nedávno jsem poslouchal v Českém rozhlase rozhovor s Tomášem Krausem, tajemníkem federace židovských obcí. Hovořil mimo jiné o Červené středě, bohulibé akci, na které se organizačně spolupodílel. A já musím říct, že mě naštval.

23.12.2020 v 15:09 | Karma: 33,61 | Přečteno: 933x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Já ty konspirační weby fakt nechci číst, ale když oni na ČT žádnou analýzu nedělají

Média se tváří že je hotovo, lidé žijící v alternativní bublině zase vidí Donalda Trumpa jako jasného vítěze. Jaká je situace v této chvíli reálně? Jaké má Trump možnosti?

12.11.2020 v 15:09 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Volby už jedině s palcem od inkoustu

Donald volby prohrál a nic s tím už neudělá. Stalo se jak řekla výkonná ředitelka YouTube Susan Wojcicki: „Druhou situaci Trump už nedopustíme“. A nedopustili. Trumpetisti si to měli ohlídat, no neohlídali a za chyby se platí.

5.11.2020 v 19:43 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Prezident Harris

V momentě kdy si Joe (hidden) Biden vybral jako svoji viceprezidentku Kamalu Harris, jsem si řekl, že šlo od demokratické strany o geniální byť riskantní tah.

16.9.2020 v 17:03 | Karma: 28,64 | Přečteno: 858x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Sebemrskači a klekači

Po dekády nás liberálové umravňují, že nesmíme generalizovat, zevšeobecňovat, házet do jednoho pytle a podobně. A teď se, hroutí pod břemenem dědičné viny.

7.6.2020 v 14:42 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Co ještě lze udělat pro afroamerickou menšinu?

Sleduji zpravodajství ze Spojených států. Komentátoři a politologové zamyšleně hloubají o hluboce zakořeněném systémovém a institucionálním rasismu v americké společnosti a o tom, že je to, už konečně, nutné změnit.

2.6.2020 v 11:44 | Karma: 44,10 | Přečteno: 2805x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Květnová výzva znepokojených intelektuálů

Neudržitelnost situace v naší zemi, mě přinutila opět se veřejně exponovat a celou vahou své mravní síly apelovat na svědomí slušné, jak věřím, tak stále ještě, většiny.

29.5.2020 v 20:13 | Karma: 39,86 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Kon (ěvov) iny

Nějaký čas jsem sledoval debaty na diskuzích zpravodajských serverů a pozoroval, čím obě strany sporu o sochu Koněva argumentují. A pocítil jsem potřebu vnést do toho trochu řádu.

30.4.2020 v 16:45 | Karma: 33,67 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Radovat se z nemuslimské střílečky není chytré

Reaguji na triumfální výkřiky typu: „Ha, a žádný muslim, žádný migrant“, které se objeví vždy, když se násilí dopustí nějaký domorodec evropského původu.

20.2.2020 v 14:51 | Karma: 40,51 | Přečteno: 1911x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky