Situace na anti-imigrantské scéně po krajských volbách

Krajské volby bývají sice obvykle spíše o místních tématech, někdy jsou ale také jakýmsi referendem o vládních stranách. Co nám z tohoto hlediska řekly tyto volby? A promítla se do nich nějak migrační krize?

------------------------------------------------------------------

Žádná překvapení se nekonala. Pokračuje vzestup Babišova hnutí ANO, které postupně zaujímá roli největší lidové platformy, tedy tu roli, kterou by nejspíš měla Sociální demokracie, pokud by se více zajímala o své tradiční voliče a méně o témata takzvané „nové levice“, jako je multikulturalizmus, gender a podobně. Zajímavé bude sledovat, jestli a jak se po volbách změní Babišův postoj k uprchlíkům, kterým se, v poslední době, výrazně od Sobotky odlišil.

Komunisté se stále drží nad vodou, tak jak po celé polistopadové období. ODS slezla hrobníkovi z lopaty a doufá že se definitivně odrazila ode dna. TOP09 potvrdila svůj odchod do neexistence. Budu zvědavý, jakou stranu nyní Miroslav Kalousek založí, nebo kam se vrtne, aby mohl zůstat v politice.

------------------------------------------------------------------

A konečně;  jak tedy dopadly strany s anti imigrační rétorikou a programem?

Jak již bylo řečeno, krajské volby jsou více o praktických a místních, než o obecných tématech, přesto se stává, že do nich celorepublikové téma pronikne. Před lety to byly například poplatky u lékaře, které krajské volby ovlivnily, ačkoli kraje poplatky zrušit nemohly.

Proto nebylo vyloučené, že k tomuto dojde opět a migrační otázka se do krajských voleb promítne také. No, nepromítla, nebo jen málo. Situace je taková, že ačkoli si většina lidí imigraci nepřeje a měnit charakter země nechce,  všechna uskupení tohoto typu neuspěla!

Výjimkou je SPD Tomia Okamury, který potvrdil roli hegemona na této scéně. Proč právě on, by bylo na hlubší analýzu. Je to důsledek chytré strategie? Dobré taktiky? Nebo prostě těží z faktu, že se tématu chopil jako jeden z prvních, svým nezaměnitelným vzhledem i projevem se zafixoval v myslích lidí a ti si z té záplavy existujících protiimigračních stran a straniček prostě pamatují pouze jeho? Je to možné, alespoň já věřím právě tomuto vysvětlení. Přikládám obrázek, který ilustruje štěpení těchto sil za poslední zhruba rok a půl. Z něj je zřejmé, že se lidem prostě nelze divit, pokud si zapamatovali pouze tu nejviditelnější postavu.

Berme výsledky voleb tedy jako memento a poslední varování před parlamentními volbami. Nutno ovšem dodat, že rozštěpení není jedinou příčinou neúspěchu. Velkou roli hraje rovněž to, že lidé prostě žijí přítomností a reagují jen na to, co se jich bezprostředně týká. Tedy na to co je v dosahu 1 km od jejich domu, nebo v časovém horizontu 3 měsíců. A to už bývá na reakci trochu pozdě. Netuším však jak tento rys lidské povahy obejít, nejspíš nijak. Pokud to nepřijde ze shora jako v Maďarsku, odspodu to, zdá se, nepřijde určitě.

------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Autor: Oto Jurnečka | sobota 8.10.2016 20:51 | karma článku: 31,50 | přečteno: 1701x
  • Další články autora

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

6.7.2023 v 12:36 | Karma: 30,40

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

6.7.2023 v 11:33 | Karma: 14,23

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

5.7.2023 v 13:44 | Karma: 14,20

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

4.7.2023 v 15:04 | Karma: 17,24

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - I

3.7.2023 v 11:49 | Karma: 19,93