Podepisujete petici? To jste měli, kluci a holky, jít raději volit!

27. 06. 2016 18:14:42
Británie. Prý nejstarší demokracie světa. Demokracii tam mají údajně snad už v samotném genomu. Může být. Tedy přesně řečeno, nejspíš bylo. Teď je ale k vidění jiný obrázek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Již přes 3 miliony podpisů je pod peticí za opakování referenda, hlásá nepřetržitě titulek na ČT24. Proč? Je to snad nějaká důležitá informace?

Pro odchod z EU bylo 17,4 milionu voličů. Zůstat jich chtělo 16,1 milionu voličů. Takže z těch 16,1 milionu voličů, kteří byli přehlasováni, je více než 3 miliony těch, kteří výsledek odmítají akceptovat a chtěli by referendum opakovat. Prý se při kampani lhalo. No, to potom opakujme všechny volby do všech parlamentů... :) Kdepak kdo je svéprávný, má možnost si informace vyhledat. Nehledě na to, že lhaly obě strany.

Představme si ale opačnou situaci. Vyhráli příznivci EU stejným poměrem a den po vyhlášení výsledků, by příznivci brexitu začali podepisovat petici, že chtějí referendum opakovat. Jestli pak by dole na obrazovce ČT24 běžel nepřetržitě titulek o tom, kolik již podepsalo lidí? Určitě ne. Pouze bychom se dozvěděli něco o tom, jak jsou ti brexitáři nedemokratičtí, neboť nejsou schopni respektovat výsledek.

Nebo nedávná situace v Rakousku. Kandidát zelených na prezidenta tam vyhrál o mnohem méně hlasů, než je ten 1,3 milionu v Británii. V Rakousku šlo o skutečně těsný výsledek. Rozdíl v řádu tisíců. A sepisují se snad petice, kde polovina nespokojených s výsledkem žádá opakovat volbu? Nikoliv. Pouze se řeší stížnosti na některé manipulace během voleb, což ale není nějaká zpupnost poražené strany, ale fakt, který byl v některých případech uznán i rakouskými soudy.

Jen jsem zíral, když jsem na sociálních sítích četl argumentaci zastánců opakování britského referenda. Prý pro odchod hlasovali venkovani, burani a staří, kteří jsou senilní a leckdy mají Alzheimera. Prý by bylo potřeba jim vzít volební právo, protože jich už se budoucnost netýká.

Pominu zcela očividný fakt, že ti, co mají stále plná ústa humanity, jsou vlastně sociopati, kteří by, v zájmu lepších zítřků, nejraději provedli eutanazii svým prarodičům, nebo je alespoň zbavili svéprávnosti. Jsou prostě takoví a je dobře že se projevili. Jak je to ale doopravdy? Opravdu za brexit mohou starci? Raději se podívejme na věkové složení účastníků referenda a na to jak volili.

Pro EU volilo:

75 procent voličů do 24 let – čili výrazná většina

46 procent voličů ve věku 24 až 49 let – čili méně než polovina

44 procent nad 50 let – čili opět méně než polovina

39 procent voličů nad 65 let – čili výrazná menšina

Takže ten dokola omílaný údaj, že sbohem EU, řekli senilní starci, je pouhopouhá lež, pokud tedy za senilní starce nepovažujeme již i skupinu lidí mezi 24 – 49 let, z které také většina hlasovala pro brexit.

--------------------------------------------------------------------

Poukazování na nižší vzdělání příznivců brexitu je rovněž nesmyslné. Inteligence lidí prostě nějak kopíruje Gaussovu křivku a z logiky věci tedy vyplývá, že nadprůměrně inteligentní bude pouhá menšina. Zbytek je průměrný a podprůměrný. Takoví tady na zemi prostě jsme. Znamená to, že takový člověk nemá svoje zájmy? Nebo že neumí rozpoznat co je pro něj dobré? Ale umí, jistěže to umí. Umí to dokonce lépe než leckterý městský intelektuál – teoretik. Však se podívejme například na to, kdo jako první uvěřil různým komunistickým utopiím a revolučním tezím o lepších zítřcích. Sedlák to nebyl, ten měl moc práce a obvykle jen chtěl, aby ho prostě nechali žít, jak je zvyklý.

Tak co s nimi s hlupáky – zastřelit? Ale budiž, mají-li dnes britští studentíci pocit, že jim sedlák, vidlák, venkovan a stařec zkazil budoucnost v EU, měli by být otevření, nemlžit a jasně vyjevit svá přání: „Chceme odebrat volební právo lidem ve věku nad X let a těm, co disponují hodnotou IQ pod X bodů“. To by alespoň bylo férové. Rozumí se samo sebou, že by si to museli prosadit před referendem, nikoliv se pokoušet měnit pravidla hry, když hra skončila a oni prohráli.

Ovšem ona sázka na mládí se nemusí vždy vyplatit. Není to tak dlouho, co si rakouští zelení prosadili možnost volit již od 16 let. Úvaha byla jasná – který teenager by nechtěl chránit přírodu a lidská práva navrch, že? Jenže byli to tihle šestnáctiletí, kteří tehdy dostali do parlamentu Jörga Haidera. :)

--------------------------------------------------------------------

Někteří lidé mi dnes s úzkostí říkají, že se obávají, že to eurounionisté zase nějak skoulí, že najdou nějakou skulinu jak referendum opakovat, případně že vyvolají nové referendum o návratu do EU (polský návrh), či že prostě využijí stávající právní úpravy, která umožňuje referendum ignorovat a rozhodnout hlasováním v parlamentu. Já se toho nebojím. Domnívám se, že pokud by sáhli k takovéto metodě, byl by to ještě větší hřebík do rakve Evropské unie, než je ten, který zatloukla před několika dny Velká Británie. To už by nebylo jako opakovaná referenda ve Francii a Nizozemí ohledně Evropské ústavy. Tohle by byla taková rána, že už by jim nějaké řeči o demokracii nevěřil snad ani Pehe, Rouček, nebo Štětina.

---------------------------------------------------------------------------------------------

article_photo

Autor: Oto Jurnečka | pondělí 27.6.2016 18:14 | karma článku: 34.64 | přečteno: 984x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 507 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 187 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...