Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Kamala Harris je velmi pravděpodobné řešení !!!

R^R^R^

0 0
možnosti
SB

Když už jste otevřel tu právní stránku věci, vždy jsem si pokládal otázku, jak to je v případě úmrtí prezidenta.

Vím, že se v tom případě stává prezidentem dosavadní viceprezident, který druhý den po smrti prezidenta složí přísahu a ujme se úřadu.

Av tom to vězí: složí ji druhý den po úmrtí dosavadního prezidenta.

A teď si položmě otázku, která se samozřejmě může stát.

Už je zvolen nový prezident, ale ještě se neujal funkce. Volí se v listopadu a zvolený prezident se ujímá funkce v lednu. Dva dny předtím, než se má ujmout funkce, zemře dosavadní prezident. Znamená to, že viceprezident druhý den se ujme funkce prezidenta a o den později ji předá svému nástupci?

Nebo jiná alternativa:

Dosavadní prezident i dosavadní viceprezident kandidují a jsou zvoleni. Takže nemá proběhnout předání funkce, nýbrž jen opakování přísah na další čtyři roky. ALe dva dny před skončením funkčního období zemře dosavadní prezident. Takže teoreticky by viceprezident měl o 24 hodin později složit přísahu jako ten, který má nahradit zesnulého prezidenta na zbytek funkčního období, a o den později by mu to funkční období mělo skončit a on by během 24hodin měl znovu složit přísahu, tentokrát už na ty čtyři roky.

Mluvil jsem op tom s rodilými Američany a zaskočil jsem je těmi otázkami. Sami neznali odpověď, ale říkali, že je to zajímavé. Že podle toho, co oni vědí, by skutečně v takovém případě se měl viceprezident stát prezidentem třeba jen na dvě hodiny, ale dodali, že nevědí, zda tato sice nepravděpodobná, ale přeci jen možná situace (prezident skutečně může dostat infarkt 25 hodin před skončením funkčního období a 24 hodin poté se viceprezident stává automaticky prezidentem, takže by měl být prezidentem jen na jednu hodinu, což by bylo absurdní).

Ptal jsem se už několika Američanů, ale ani jeden to nevěděl. Všichni mi navíc řekli, že si tu otázku ani nikdy nepoložili, ale dali mi za pravdu, že zajímavá otázka to je.

2 0
možnosti
SB

Já osobně se domnívám, že primárky nemají žádnou právní závaznost. Že je to jen jakýsi průzkum veřejného mínění, koho si ti straníci za příslušnou partaj v Bílém domě přejí.

Budu si jako paříměr vymýšlet jména, aniž bych pod nimi mínil někoho konkrétního:

Primárky může vyhrát třeba David, ale strana stejně může nominovat Roberta. Sice až dosud vždy strana nominovala toho, kdo v jejích řadách ty primárky vyhrál, ale právní závaznost tam není. Dokonce si myslím, že není ani právní závaznost pro jiné členy strany stáhnout svou kandidaturu. Mohli by říci, že kašlou na výsledek primárek a že budou kandidovat také. Sice se to nikdy nestalo, že by uchazeč poražený v primárkách do voleb šel, ale myslím, že to zákon nezakazuje.

Ba dokonce si myslím, že po ryze oficiální stránce není vítěz primárek oficiálním kandidátem své strany. On nekandiduje jako zastupce té či oné strany, nýbrž jako občan. Samozřejmě hovořím pouze o právní a oficiální stránce věci, jinak přirozeně platí, že de facto ho lidé s tou stranou spojují, asi jako u nás když bude kandidovat třeba Petr Fiala, nebude kandidovat jako předseda ODS, nýbrž jako občan Petr Fiala, ale všichni ho za kandidáta za ODS budeme považovat.

Myslím si, že primárky jsou jen taková forma, že si to ti straníci vyřeší mezi sebou a potom ti neúspěšní považují za neprosto nepsanou povinnost, ale až dosud to všichni respektovali, do voleb nejít, aby se netříštily hlasy příznivců příslušné strany.

1 0
možnosti
OJ

Máte pravdu, jsou to zajímavé otázky. Že si je nepoložili američané mě nepřekvapuje, ... ostatně možná by se daly vymyslet prapodivné scénáře i pro naše podmínky. Právní řád má zřejmě nějakou flexibilitu pro tyto situace, ... nebo možná je tam prostor pro to, aby se moci někdo chopil... :)

0 0
možnosti
JR

J94a60n 80R18á85ž

16. 9. 2020 18:35

Uvnitř Demokratické strany možná jde o dobrý tah, ale jestliže trumpův PR tým týden před volbami takový scénář pustí s dostatečným humbukem do médií v podobě, aby se co nejvíce voličům zdál realistický a oni uvěřili, že v případě vítězství Demokratů bude rychle realizovaný, čili když voliči uvěří, že Biden je jen nastrčená figura, je vítězství Trumpa poměrně jisté.

0 0
možnosti
OJ

Jde také o to, jaké kanály pro soje informace trump má. Pokud vím, tak je to dnes snad jen TV FOX a potom různí youtubeři a Twitterový účet samotného Trumpa. Youtubeři jsou "odstraňováni" z platformy jeden po druhém a já bych se nedivil, kdyby soc sítě před volbami odstřihli i samotného Trumpa.

I když to by byl už od nich velký vabank, protože to by jim v případě vítězství neodpustil..

0 0
možnosti
LC

Aniž bych se vám chtěl vnucovat, dovoluji si nabídnout jeden článek z loňského června. ... tedy pro případ, že ho neznáte.

https://kennedysandking.com/articles/kamala-harris-a-study-in-showboating

1 0
možnosti
OJ

Děkuji určitě si ho přečtu,..

0 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky