Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

;-D Jsem se pobavila. Už Tolkien se stavěl proti paralelám (země Mordor na východě, Železný pas). Západozemí nese jisté rysy Evropy a evropských národů, také cesta od středověku k renesanci je v seriálu patrná (divadlo, mořské plavby na západ, volební reforma atd.), ale stále je to říše fantasy - proto sem ti draci a nemrtví patří, byť se jejich existence evidentně smršťuje.

Daenerys jako diktátor před svými vojsky byla skutečně hrozivá - připomínala spíš Hitlera kříženého se Stalinem (Dothrakové mávali srpy, ona sama měla poslání). Armáda cizinců a nájezdníků z jihu a východu je jistě zajímavý moment. Ale spíš nám ukazuje, že cesty k moci mohou být různé, diktátoři ovšem mají jisté shodné rysy.

Chraň nás před nimi Pánbůh, ať už vystrkují růžky v jakémkoli centru říše.

A Sever je prostě ta země, která se chce osamostatnit - Rusy ani Brity bych tu přímo nehledala, ostatně i v Británii mají Irsko, respektive jeho část.

Fantasy svět (a literatura vůbec) skutečnost nekopíruje. Vytváří novou, z níž pak realitu lépe chápeme.

Ale díky, zajímavé.

1 0
možnosti

Já děkuju. Za váš pohled.. :)

0 0
možnosti

J11i23ř14í 97M86l20s

21. 5. 2019 17:18

"Nadpřirozeno, nemrtví a draci se objevili až později."

Nemrtví se objevili v úplně první scéně... Jak knihy, tak seriálu.

0 0
možnosti

Já vím, ale jejich význam v příběhu postupně rostl. Z počátku je ukázali, trochu se o nich mluvilo, někdo v ně ani nevěřil, ... ale byla to více konverzačka než fantasy. To jsem tím chtěl říct.

0 0
možnosti
Foto

J19a31k17u95b 25R85o93t86h

21. 5. 2019 16:13

A ještě podotek - víte, že se ouplně děsím toho, co byste vyčetl z Honzíkovy cesty nebo Gabry a Málinky?;-D;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

Máte zajímavý vkus. To bych od obhroublého motorkáře opravdu nečekala, že čte a snad i více zkoumá Honzíkovu cestu a Gabru a Málinku. I když, v dnešní době vzestupu menšin typu LGBT a dalších.... je fakt možné asi všechno.

Každopádně však skutečnost, že autor hledá spojitosti mezi konkrétním fantasy příběhem a současnou realitou, ještě neznamená, že tak činí i v případě jiných děl, ať už literárních nebo třeba filmových. Už proto je Vaše otázka zcela zbytečná. Gabra a Málinka je navíc životopis dvou skutečných sester ze Štítné, tedy popisuje realitu bez jakýchkoliv jinotajů. Ta má k fantasy zatraceně daleko...

1 0
možnosti
Foto

J93a27k64u97b 35R67o75t35h

21. 5. 2019 16:12

Máte skutečně fascinující imaginaci. Takovou... takovou... inu, eufemisticky - konspirační. Vy Targ-Aryane.;-D;-D;-D

0 0
možnosti

No ano. A máte vy nějakou imaginaci? Jakoukoli? Něco mi říká že z příběhu vidíte ... no ... ten příběh. Kterak Jon zabil královnu a odešel na zeď. Proč ne? Mě by to ale nebavilo..

Nevím jestli chápete co taková imaginace znamená. Tím přece nikdo netvrdí že právě TOHLE je v příběhu zakódováno. Říkám tím, co mi to připomíná... Je to jako s tím rorschachovým testem, také není žádná správná odpověď, jaký že tvar ve skvrně je. Správně jsou všechny odpovědi. Je tam to, co tam kdo vidí.

Myslím ale, že vaše reakce neplyne z toho, že by vás dráždil samotný fakt, že má někdo bujnou představivost. Plyne z faktu, že s tou představou nesouhlasíte. Jen o tom to je. :-)

Z Honzíkovy cesty by se samozřejmě dalo vyčíst spoustu věcí.

1 0
možnosti
Foto

P18e24t28r 26O26m54e24l71k18a

21. 5. 2019 15:28

A co se tak jen bavit a přestat do všeho zatahovat politiku? :-) Otřesné....Rv

2 0
možnosti

Ale tím já se právě bavím... :)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS