Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hlavní problém tohoto systému vidím v tom, že si na něj lidé zvykli a začali pokládat za samozřejmé, že se o ně postará stát. Skončila tím postupně povinnost pro děti, které se kdysi o stárnoucí rodiče postarali.

A nechoďte na mne s argumenty, že 1) nikoliv všechny děti svou povinnost splnily, nebo 2) rodina natolik vězela v chudobě, že se děti starat ani nemohly.

Morální problémy existovaly vždy. A přírodní výběr také. Možná je to kruté, ale ruku na srdce: je současnost méně krutá? Moje odpověď zní: Ani náhodou!

Pyramidový problém je podle mne až na druhém místě. Vyplývá z toho, že politici získávali body z populistického nabobtnávání systému - a voliči jim na to ochotně skákali.

0 0
možnosti
Foto

Jen poznámka k tomu, že děti by měly posílat peníze svým rodičům: Tato myšlenka je správná, ale je zbytečné jakkoliv do toho zatahovat stát. Ten, pokud na to vůbec má, by měl dávat akorát solidární dávku na přežití. T.j. na dnešní poměry kolem 4 tisíc.

I kdyby se reformu důchodového systému v tomto smyslu podařilo prosadit, musela by zahrnovat desítky let dlouhé přechodové období, aby ti, co počítají se současným systémem, nepřišli zkrátka. Jenže i když se takovou reformu prosadit nepodaří, musí se lidi připravit na to, že to letadlo jednou spadne a současní 30-tníci budou dostávat méně reforma nereforma, živelně, jak správně konstatuje článek. Kdo má děti, je za vodou, kdo nemá, tak spořit, spořit, spořit. Anebo souložit, dokud tělo funguje.

0 0
možnosti

Velmi trefné. Jenom doplním, že když se zaváděl důchodový systém za Bismarcka v 19. století, tak lidé pobírali důchod něco kolem 4-5 let a jen malé procento se ho vůbec dožilo, takže to bylo ufinancovatelné. Průběžným prodlužováním doby dožití se to ale stává neúnosným a skutečně to nelze řešit neustálým rozšiřováním základny té pyramidy, ať už porodností nebo dovozem.

2 0
možnosti

J23a11n 26F11r10o64l93í49k

14. 1. 2016 16:55

Bismarck jej také zavedl nejdříve pro hutníky a pobíral se až po 70 letech věku. Teprve později byl okruh pojištěnců rozšířen.

0 0
možnosti

P34a45v25e85l 88K95u14l24a

14. 1. 2016 16:13

Není nezbytně nutné, aby nás přibývalo. Ale bylo by dobré, aby nás neubývalo. Já už pomalu ve svém okolí neznám vzdělaný, zaměstnaný a přizpůsobivý pár, který má dvě děti. Na naše důchody budou "vydělávat" děti těch nepřizbůsobivých :-\

2 0
možnosti

J56a49n 84F51r61o50l74í78k

14. 1. 2016 17:02

Je iluzorní myšlenka, že zestonásobením počtu cikánů si zajistíme důchody. To platí i pro většinu Arabů. Motivem evropských elit není řešení důchodových potřeb ale vytvoření multikulturní společnosti. Němci si zvolili zcela dobrovolně zelené marxisty, kteří věří v to co konají. Jinak by třeba kolínská madam nemohla žvanit o distanci na délku paže ačkoliv ji nějaký její chráněnec nedávno bodl do krku. Sama si poradit neuměla, ale hloupé rady rozdává protože věří na multikulti, obnovitelné zdroje a další zelené mantry.

2 0
možnosti

Už nejméně 15 let udržuje Česko svůj počet obyvatel jen díky imigraci. V současnosti u nás žije asi 450 tisíc cizinců, kteří získali povolení k pobytu. Dalších asi půl milionu jsou cizinci, kteří už mají české občanství, ale národnost mají jinou (slovenskou, polskou, vietnamskou, ruskou).

Z toho plyne, že skoro 10% obyvatel ČR není původem českých, tj. narodili se původně v cizině.

Pokud jde o Holandsko (nebo Belgii), tak tam je hustota zalidnění třikrát až čtyřikrát vyšší, než v Česku.

Autor zapomněl dodat, že v roce 1940 žilo na území Česká přes 11 milionů obyvatel. Dodnes jsme se k tomuto číslu nedostali.

0 0
možnosti

3x až 4x ?? To jste se přepsal ne?

Ale jinak, podle mě není důvod abychom dosáhli na ta maxima. Důležitější je skladba obyvatel...

0 0
možnosti
Foto

Problém je, že jim spadne to letadlo. Jak píše pan Machaček. Proto je na čase přestat si hrát na důchody a nechat lidem jejich peníze aby se ty mladé generace začaly o svůj důchod starat sami. Přirozená migrace lidí není žádný problém, pokud to nemusí financovat starousedlíci.

1 0
možnosti

A94l64e44x 15G64r86e62g98o93r

14. 1. 2016 15:47

A jak to chcete udělat? To jako aby si mladí šetřili na svůj důchod a staří aby chcípli, protože živili ty důchodce před nimi a na svůj si už jaksi nemohli ušetřit\? Tenhle problém nemá jednoduché řešení.

0 0
možnosti
Foto

Ano, problém je v ufinancovatelnosti důchodového systému. Také nemyslím, že dovoz pracovní síly je k tomuto účelu nezbytný. Myslím, že pro začátek by stačilo snížit míru rozkrádání státu na evropskou úroveň.

1 0
možnosti

Pokud jste se chtěl článkem vymezit proti migraci, budiž, ale vaše východiska i závěry jsou mírně zmatené. Nikdo nestojí o to, aby se počet obvytel zvyšoval, ale aby byla zachována optimální věková struktura obyvatel. Zjedodušeně řečeno: aby se průměrná porodnost žen blížila číslu 2 a nezvyšoval se zásadně věk dožití. Při těchto předpokladech se důchodový účet podaří s drobnými výkyvy udržet. V opačném případě je nutné buď zvyšovat věk odchodu do důchodu, snižovat státní důchod nebo (brrr) spoléhat na přistěhovalce. V současné době máme porodnost kolem 1,5 a zlepšení není na dohled

2 1
možnosti

Ano, ale přírůstek 2,1 dítěte na ženu, který zajistí populační stabilitu (dva rodiče zemřou, dvě děti po nich zůstanou) ... tak není dostačující v systému, kde je potřeba 2,5 osob na uživení jednoho pobírače jakékoli penze. Protože to by muselo být 5 dětí na pár, aby byla podmínka splněna.

.

Takže ani porodnost na úrovni před rokem 89 by důchodový systém tak jak je teď nastaven, nezachránila.

.

Zbývá - dovézt si lidi. A počítat s tím, že v každé generaci naroste počet potřebných a tedy i počet těch co je nutné do systému dovézt. Čili smířit se s letadlem.

Nebo změnit kompletně systém.

0 0
možnosti

P14e50t82r 73K20a32p80l77a96n

14. 1. 2016 12:57

Myslím, že to přirovnání současných penzijních systémů ke hře "letadlo" je více než trefné. Ale zatímco u klasické hry si rozhodující podíl peněz urvou ti, kteří jí zahájili, tak v penzijním systému to jsou ti, kteří spravují státní pokladnu. Kdyby celý problém spočíval jenom v tom, uživit relativně skromné důchodce, nebylo by těch produktivních na jednoho penzistu potřeba tolik. Ale když mají kromě penzistů uživit spoustu vyžírků, kteří se chtějí stát milionáři v co nejkratší době, nebude těch pracujících nikdy dost.

5 0
možnosti

J71a43k88u56b 61Š16o95l41c

14. 1. 2016 12:56

Sláva, konečně inteligentní článek na téma demografie a důchody.

4 1
možnosti

J73a33n 90B51u55r86i15a52n

14. 1. 2016 13:56

Inteligentní moc není - zapomíná na to, že český národ v podstatě vymírá.

0 2
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky