Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejkrásnější sídliště v České republice je postaveno v Ostravě- Porubě. Sídliště je postaveno v lesoparku. Znám je velice dobře, jelikož tam jezdím již deset let. :-)

0 0
možnosti
Foto

fajna a díky...od nás mám zkušenost, že sídliště se postavili na dobrám místě, ale dlooooooho nemělo vybudované komunikace....asi se čekalo, až si je lidi vyšlápnou.:-)nic méně to byla těžká šeď a dnes fasády záříb dobře sladěnými barvami. Ale co mě vždy rozesmutní, že komančové byli schopni cpát síldliště s rovnýma střechama do podhorských nebo horských oblastí, nic méně...ještě větší mistři v tom byli Slováci.:-)

1 0
možnosti
Foto

Mnohé již bylo řečeno a tak doplním jeden postřeh. Ta architektura za "socíku" a nyní se lišila hlavně tím, že architekti - urbanisté měli před nějakými 40 - 50 lety k dispozici "neomezenou" velikost pozemku.

Jinými slovy, při projektování se příliš nemuseli ohlížet na "knihovního" vlastníka pozemku. 

A hlavně, nemuseli ten pozemek platit. Tedy investor to nemusel, že?

A pak také, já jsem kdysi pracoval ve dvou "džobech", které měly přímou návaznost na paneláky:

1. Výstavba mobilní sítě: Panelák je ideální pro instalaci BTS. Plochá střecha, strojovna výtahu a také velká zastavěnost okolí - tzn. hodně zákazníků a zisku.

A prakticky, skoro kdekoli, samozřejmě kromě historických center, se vždy nějaký ten paneláček našel.

2. Realitní makléř: S podivem zjistíte, že jak poptávka po "starých" klasických bytech, tak i jejich nabídka jsou velmi malé.

Statistiku jsem si nevedl, ale odhaduji, že 80% byly paneláky, 15% novostavby a jen asi 5% klasická zástavba.

A velká většina zákazníků chtěla ten panelák naprosto cíleně, nikoli jako nějaké východisko z nouze.

A "sranda" byla také, když jeden zákazník předstíral, že byt je po rekonstrukci elektroinstalace a přitom v mědi byly jen ty tenké vodiče k lampičkám na zdi. Vše ostatní byl hliník - zkáza všech elektrorozvodů a asi největší hendikem paneláku před rekonstrukcí.

1 0
možnosti

Pravda. Tak jasně, tehdejší architekti neměli ta omezení... Nicméně VH si asi špatně představoval fungování kapitalizmu, když si myslel, že jeho nastolení znamená konec králíkáren...

0 0
možnosti
Foto

Výborně děkuji. K úplném dokreslení je však třeba doplnit cenu, za kterou si člověk pořídí např. 1m2 obytné plochy tehdy a dnes.

Dříve to bylo cca 400 Kč/m2, dnes asi stokrát více

0 0
možnosti

Opravdu platíte v Šumperku 40.000 Kč/m2  obytné plochy v paneláku? To jsem netušil, že se jedná o natolik lukrativní lokalitu. 

Nejdražší nabídka. kterou jsem našel na sreality.cz já, je cca. za 29.000 Kč/m2 a jedná se o exkluzivní byt v blízkosti centra,  3+1 , v historickém secesním domě, po kompletní rekonstrukci včetně rozvodů a celých skladeb podlah, stropy zateplené, světlá výška 2,9 m, zrestaurované vysoké dvoukřídlové dřevěné dveře, topení vlastní plynovým kotlem, v koupelně podlahová elektrická rohož, velká část nábytku je na míru, kuchyňská linka je vybavená myčkou, lednicí s odděleným mrazákem, horkovzdušnou troubou, mikrovlnou troubou a el. varnou deskou, vše vestavěné a také pračka se sušičkou v komoře. K bytu náleží balkon, sklep a půda, která je přímo na bytem.

0 0
možnosti

Naprosto souhlasím. Klasická paneláková sídliště jsou úžasná R^

0 1
možnosti

takova predzahradka u prizemniho bytu, to musi byt taky terno, kdyz Vam tam sousedi z vyssich pater hazi vajgly.

2 0
možnosti

Srovnáváte nesrovnatelné - dnešní zateplené a hlavně barevné fasády s šílenou uniformní šedí socialistického sídliště. Navíc kolem domů, postavených před 30-50 lety jsou dnes už velké stromy a "příroda", kolem čerstvtě ostaveném domu je travník a pár proutků nové vysazených stromů. Ale hlavně - ty "králíkárny" byly řečeno především kvůli velikosti bytů. A že si lidé za socíku zvykli na byty velikosti krýálíkárny a vyžadují je i dnes - to už je zas jiná věc.

Paneláky ve Francií jsou v podstatě gheta, obývaná přistěhovalci - qasi něco jako náš Chánov.

A nakonec - mě osobně se daleko víc líbí ty nově postavené domy - ovšem to je opravdu  věc individuálního vkusu

3 2
možnosti

Sídliště ve Francii zcela jistě nebyla stavěna jako gheta pro přistěhovalce. Těmi se stala až později, když Francouzi prchli.

...

Sídlišti v Podbabě nepomůže ani čas. Ani za 20 let tam nebudou plochy s košatými stromy. Prostě proto, že tam pro ně není prostor. Je tam jen ten metr a v něm nějaký ten růžový keř. Víc se tam nevejde.

...

Nevím jaké byty znáte z dob komunismu vy, ale ty co znám z té doby já, byly rozhodně velkorysejší, než jsou například byty v Letňanech, nebo ty zde zobrazené. Plus tam vždy byla komora a úložné prostory. Pravda, kuchyně byly spíše jen kuchynské kouty. To jsou ale často i dnes.

...

Já myslím, že VH měl na mysli králíkárny, prostě proto, protože to množství oken vedle sebe z venku tak opravdu působí. Domníval se zřejmě, že tomu je konec a od nynějška všichni v rodinných domcích. Což se nestalo, naopak nové domy jsou ještě králíkárnovitější, právě tím šetřením místa. Domky tedy máme taky. V polích. Nechci pomyslet kdyby taková izolovaná místa vznikla před rokem 89, co všechno by z toho dnes lidé vyvozovali...

3 0
možnosti

J91a18n 29R35á58ž

26. 5. 2015 19:59

Mnoho evropských urbanistů jako příklad velmi zdařilého řešení bydlení sídlištního typu, brněnskou Lesnou. Podle některých je Lesná nejzdařilejší skloubení hromadného bydlení s přírodou v Evropě.

Mám dojem, že Lesná požívá nějaké mezinárodní ochrany, protože zatím není "zahušťována" developerskými zrůdnostmi, takže je vzdušná a vyplněná strukturálně rozmanitými dřevinami.

A revitalizace ji omladila a je tak jednou z nejvyhledávanější lokalitou bydlení v Brně. Kdo Brno nezná a Lesnou vidí poprvé, neuvěří, že se jedná o panelové sídliště ze šedesátých let.

3 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky