Vývoj na Ukrajině - geneze

25. 02. 2022 0:08:17
Včera mi jeden týpek povídá: „Slyšel jsi, co ten Putin mlel za nesmysly, když říkal, že Ukrajinu založil Lenin? Přitom to bylo obráceně – to Kyjevští založili Moskvu.“

Přišlo mi to vtipné. Kyjevští sice opravdu založili Moskvu, ale to neznamená, že ji založili Ukrajinci. Byli to šlechtici Kyjevské Rusi, kteří založili Moskvu. Kam se později přeneslo těžiště ruského národa.

Vzpomněl jsem si na Velkou Moravu. Bez té by sotva bylo České království. Dokonce existují teorie, že vládnoucí rod Velké Moravy, Mojmírovci, byli vlastně Přemyslovci. Nevím, ale vím, že v jednom arabském spisu se jako o hlavním městě Velké Moravy píše o městě Nitře. Je mnoho jiných typů, kde sídlil bájný „Veligrad“, ale jsem si jist, že i kdyby to opravdu byla Nitra, nikdo by z toho nevyvozoval, že Slováci založili České království.

Tak jako České království nezaložili Slováci, a to ani tehdy, pokud hlavní město předchůdkyně Českého království, Velké Moravy, leželo na území dnešního Slovenska, tak ani Ruské impérium nezaložili Ukrajinci, byť jeho první hlavní město leží na území dnešní Ukrajiny.

Říkal tedy Putin opravdu nesmysly, když mluvil o tom, že Ukrajinu jako stát založil V.I. Lenin a hned jí dal do vínku tradiční ruská území? Neříkal.

Dějiny Ukrajiny jsou samozřejmě spletité, ale v podstatě by se daly shrnou takto:

Nejdříve byla Kyjevská Rus. Později, došlo ke vpádu Mongolů, kteří okupovali přes 200 let ruská území zhruba k řece Dněpr. Tím došlo k rozdělení ruského národa. Levý (východní) břeh Dněpru patřil do ruských knížectví pod Mongolskou nadvládou. Lidé z pravého (západního) břehu řeky Dněpr se stali součástí Polsko-Litevského království. Odtud pochází dnešní rozdíly.

Polsko-Litevské království zaniklo, Mongolové zmizeli a po carském Rusku přišel Sovětský svaz. A tehdy Lenin opravdu vytvořil nový státní útvar Ukrajinu, která zahrnovala jak území bývalého Polsko-Litevského království, tak jí věnoval i ono území na východ od Dněpru, které po celé dějiny bylo součástí ruských knížectví a carského Ruska. Stalin potom připojil ještě území, které sebral Rumunsku, Maďarsku a Československu.

Po rozpadu SSSR byla tedy vyhlášená samostatná Ukrajina, která zahrnovala všechna tato území. V roce 1994 bylo podepsáno Budapešťské memorandum, které zaručovalo Ukrajině územní celistvost výměnou za to, že se vzdá jaderných zbraní (což se hodně připomíná), ale také Ukrajinu zavazovalo k neutralitě a národní mnohočetnosti (což se pro změnu už moc nepřipomíná).

Ukrajina byla tedy tvořena národnostmi, jejichž cesty se v minulosti na nějakou dobu rozešly. V praxi to znamenalo příklon západních Ukrajinců k západu a východních Ukrajinců k Rusku. A toto rozdělení se projevovalo v každých volbách, kdy jednou zvítězil pro-západní Juščenko, aby ho po dalších volbách vystřídal pro-východní Janukovič ze Strany regionů. Ukrajina byla chudá a zkorumpovaná za vlád obou dvou, ale lidé nějak žili, částečně také díky tomu, že plyn odebírali od Rusů za zásadně zvýhodněné ceny.

Potom ale přišel Majdan. Občané západní části se rozhodli, že jen oni budou rozhodovat o dalším osudu této mnohonárodní země. Strana regionů byla zakázána, stejně jako všechny strany, které by měli v programu orientaci na Rusko.

Zkouším si tuto situaci přenést do našich podmínek. Kdyby například federální vláda v roce 1991 zakázala Mečiarovo HZDS, Slovenskou národní stranu a podobně. To by bylo! To by se snad Slováci odtrhli! Počkat! Oni se vlastně odtrhli i bez toho! No vida, co tedy čekat od východních Ukrajinců?

Čili na Ukrajině začala být absolutně ignorována vůle a přání celé jedné významné části společnosti. Ukrajina si nárokovala nárok na územní celistvost, ale o celku měli od nynějška rozhodovat pouze občané ze západních regionů. Ti, co tomuto vývoji vzdorují, jsou nemilosrdně perzekuováni. Ukrajina se také rozhodla odhodit pryč závazek neutrality, akceptovat na svém území zahraniční základny a dokonce usilovat o vstup do NATO.

A to už je ten známý příběh z posledních dnů a týdnů. Rusko se rozhodlo že raději ponese všechny náklady sankcí které přijdou, ale neakceptuje riziko útočných střel tak blízko, že jejich dolet do Moskvy činí 7 minut.

Nyní tedy přistoupilo k akci. Pokud jim vyjde podle záměrů, nedojde k plnohodnotné válce. Na Ukrajině dojde k výměně režimu. Nebudou na něm základny NATO. Ruskojazyčné obyvatelstvo bude mít svůj podíl na moci jako před rokem 2014.

Alternativou je rozdělení Ukrajiny na linii onoho historického štěpu, tedy zhruba podél řeky Dněpr. Národy s historií společnou s Ruskem se vydají buď cestou připojení k Rusku, nebo cestou existence Rusku nakloněných republik. Západní část si dál bude plnit svůj sen o členství v Evropské Unii a NATO. Obávám se ale, že v tomto případě se velice brzy objeví separatistické tendence regionů, které do Polsko-Litevského království nikdy nepatřily, protože byly součástí Rumunska, nebo Maďarska. Myslím si, že pokud se Ukrajina rozdělí ve dví, bude se západní část drobit dál a na tomto území se budou opět překreslovat mapy. Něco nejspíš spolkne i nový středoevropský hegemon Polsko a ze zbytku vzniknou nějaké republiky ovládané místními oligarchy.

Taková je situace.

Já jsem rád že Ukrajina nebude v NATO. Článek 55 zavazuje členské země angažovat se, pokud je jiná členská země napadena. Ukrajina otevřeně deklaruje úmysl, vzít si zpět Krym. Pokud by vstoupila na Krym jako členská země NATO a dostala se tak do konfliktu s Ruskem, byla by ve válce s Ruskem také Česká republika. K tomu tedy už nyní nedojde.

Jinak pro nás současná situace v podstatě neznamená nic, kromě toho, že se nejspíš snahami o potrestání Ruska zase střelíme do vlastní nohy. Bude nám zima. Ale zase bude dostatek dělníků a řemeslníků. A covid zmizí z televizních obrazovek.

Autor: Oto Jurnečka | pátek 25.2.2022 0:08 | karma článku: 37.01 | přečteno: 1946x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 162 |
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...