Pusťte bratra domů!

29. 04. 2021 10:27:00
Média informovala o zatčení členů „extremistické“ a „teroristické“ skupiny Českoslovenští vojáci v záloze za mír, založené podplukovníkem Markem Obrtelem, ...

Média informovala o zatčení členů „extremistické“ a „teroristické“ skupiny Českoslovenští vojáci v záloze za mír, založené podplukovníkem Markem Obrtelem, nyní tvořené šedesátiletou „Náčelnicí generálního štábu“, bývalým profesionálním vojákem, nyní dělníkem na skládce a v neposlední řadě pravoslavným knězem Přemyslem Ivanem Hadravou.

Informace médií byla okořeněna výroky kněze na Facebooku, jimiž si, dle článku na iDnes, utahuje z českých tajných služeb: „Přiznávám se, jsem agent Kremlu,“ a „Své vlasti bych přál stejně dobrého prezidenta jako má Ruská federace“. (Zdroj: https://www.mix24.cz/jsem-rusky-agent-rikal-o-sobe-farar-cesku-pral-vudce-jako-je-putin-policie-ho-ted-obvinila-z-terorismu/)

Obvinění ovšem nestojí na těchto facebookových příspěvcích. Zaplať pán Bůh za to, tak daleko nejsme, poněvadž to bych musel sedět také. Kněz je obviněn z terorismu, který spočívá ve vyslání člověka na Donbas za účelem výcviku a v poslání peněz vojákovi který stoupl na minu.

Vím, že nám v těchto dnech říkají, že máme našim bezpečnostním autoritám bezvýhradně věřit a nepochybovat, přesto si dovolím několik otázek.

Farář – agent byl prý v hledáčku tajných služeb již od roku 2015. (Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/premysl-ivan-hadrava-terorismus-ukrajina-rusko.A210422_230544_domaci_mama) Proč? Posílal finance svým spolubratřím již tehdy? Pokud ano, proč nebyl zatčen již tehdy? Protože v Bílém domě seděl Trump a nebyla poptávka? Pokud tehdy nic žalovatelného neprováděl, nebyl sledován jen proto, že je pravoslavný kněz, a tedy kněz církve spjaté zejména s Ruskem a tedy podezřelé?

Řeknu to narovinu. Já čučkařům prostě nevěřím. Nevěřím, že je tady spiklenecké centrum, jehož členové se cvičí na Ukrajině, aby mohli doma později vykonat teroristické útoky na české cíle a provést převrat. Realita je mnohem prozaičtější. Hadrava je pravoslavný a je pro-rusky orientovaný. To je, podle mého názoru, jeho svaté právo, stejně jako je svaté právo kohokoli být pro-americký, pro-německý, pro-palestinský, nebo pro-izraelský. Hadrava také v občanském konfliktu Ukrajiny straní východní části. I na to má právo. Díky své pravoslavné víře a působení v této církvi má zajisté také kontakty na lidi vyznávající tuto víru, podobně, jako má katolický kněz své kontakty v Římě nebo Vatikánu. Pokud tedy poskytl finance zraněnému vojákovi, jak stojí v obvinění, je jen logické, že si vybral vojáka z jemu blízkého tábora.

Položme si otázku. Pokud bych poskytl finance zraněnému vojákovi bojující na straně Kyjevského režimu, byl bych také obviněn? Existuje někde v českém právním řádu nějaký seznam všech světových konfliktů, ve kterém je definováno, která strana je ta spravedlivá a která nikoliv? Existuje takový jasný a právně závazný dokument, z něhož pro občana vyplývá zákaz podpořit jakéhokoli člena té strany, jež je v dokumentu označena jako nelegitimní a tedy teroristická, a současně svolení podpořit stranu druhou? A pokud takové noty existují, mají formu závazného zákona, nebo jsou jen doporučením, kterým se stát pokouší pomoci občanovi se „zorientovat“?

Pokud vystoupím z té právní roviny, jak závazná je vlastně orientace státu pro občana? Vždyť, pokud by zákona-dbalý občan, který prožil většinu svého života během 20 století, opravdu důsledně zaujímal jen taková stanoviska, jaká zaujímá jeho stát, potom by se nikdy nestal legionářem, nikdy by nevycestoval do Španělska a nezapojil se do tamější občanské války, nikdy by nelétal v britské RAF, ani by se nepřipojil ke Svobodově armádě. Po WWII by nejprve podporoval stát Izrael a vzápětí Palestince. Během svého života by podporoval jak Jižní, tak Severní Vietnam. Byl by přítelem Srbska, aby později schvaloval jeho bombardování. Atd., atd. Takový zákona-dbalý občan by musel být korouhvička, stejně jako je korouhvičkou jeho stát, který mění přátele za nepřátele podle pokynů a poptávky toho, kdo mu zrovna dělá protektora.

Ale ok, nežiji ve vzduchoprázdnu. Rozumím tomu, že máme zákon, který zakazuje účast v ozbrojených složkách jiných zemí. Bojoval kněz Hadrava v takových složkách? Nebojoval. Zákon také zakazuje vývoz zbraní do určitých zemí. Dodával kněz Hadrava zbraně na Ukrajinu? Nedodával. Rozumím i tomu, že pokud na území státu působí nějaká organizace, která je tím státem považovaná za teroristickou, jako je tomu například u Kurdské strany pracujících v Turecku, potom zapojení do takové struktury stát trestá. Působí nějaká taková organizace na území našeho státu a zapojil se do ní Přemysl Ivan Hadrava? Nepůsobí a nezapojil. Pokud někdo namítne, že Českoslovenští vojáci v záloze za mír jsou takovou organizací, tak se mýlí. Byť jim tendenční média přisuzují různé nálepky, z hlediska zákona nejde o nic nelegálního. Platí tedy zlaté pravidlo: „Co není zakázáno, je povoleno.“

Pokud je porušením českého práva samotná finanční podpora nějaké strany konfliktu probíhajícího v zahraničí, potom by musela být souzena například organizace Člověk v tísni. Ta se v době probíhajícího Majdanu na Ukrajině sama pochlubila, že finančně podpořila cesty do Kyjeva českým politikům, jako byl tehdy například Karel Schwarzenberg. A i když politicky náš stát zaujal stanovisko podpory převratu, z hlediska mezinárodního práva šlo o sesazení legálně zvoleného prezidenta, jehož zvolení nikdy nebylo západními pozorovateli zpochybněno. Finanční podpora Majdanu tedy de-facto znamenala podpora pučistům a měla k terorismu rozhodně blíž než finanční pomoc zraněnému vojákovi z titulu vnitroskupinového altruismu, který je běžný u praktikujících lidí všech vyznání. (žid pomáhá židovi, muslim muslimovi, katolík katolíkovi atd.)

Zajdu v této úvaze ještě dál. Budu chvíli předstírat, že věřím tezi našich čučkařů o tom, jak Čuk a Gek spáchali na našem území akt státního terorismu. Jaký, že by GRU měla motiv? I podle samotné BIS by motivem měla být snaha zamezit dodávkám zbraní na Ukrajinu (de-facto Pravému sektoru) a do Sýrie proti Asadovským povstalcům (de-facto Islámskému státu). Pokud je tomu tak, provedla GRU naprosto totožnou operaci, jaké provádějí například Izraelci na území Iránu, když ničí ty cíle, které mohou vést k vývoji iránské jaderné bomby. Jsou-li preventivní útoky přípustné u jednoho, proč ne u druhého? A opět musím zdůraznit, že tyto zbraně z těchto našich skladů měli sloužit bojovníkům proti legálně zvolenému a západem uznanému ukrajinskému prezidentovi a proti legálně zvolenému a západem dekády uznávanému syrskému prezidentovi. Tyto dodávky tedy byly podporou terorismu. Proti lidem zapojeným do těchto obchodů by měla BIS zasáhnout a je stíhat. To by to ovšem musela být svébytná a svéprávná tajná služba suverénního státu, což není. Je to jen prodloužená ruka jí nadřazené agentury, která plní zadání.

Když se podíváme do literatury dějin působení rozvědek, jak vypadá skutečné lapení skutečného špiona? Sledování, infiltrace a nakonec „chycení za ruku“. Při předávce inkriminujících materiálů, při vniknutí do objektu, při výplatě odměny spolupracovníkovi a podobně. Mají čučkaři za sebou cokoli z toho? Nemají! Zatím vždy přišli jen s vágním obviněním bez důkazů. Neumí lapit žádného skutečného špiona, musí tedy svoji existenci obhájit špiclováním facebookových příspěvků, vyráběním „teroristů“ z ničeho a senzačním odhalováním, že pracovníci ambasád jsou špioni. No děkuji pěkně, to se mohli zeptat mě a řekl bych jim, že pracovníci všech ambasád pracují pro agentury svých zemí.

Co dodat? Jsem zvědav, jestli budou naši profesionální ochránci lidských práv sledovat Hadravův případ a případný proces stejně ostražitě jako sledují vše okolo Navalného. Přece jenom; kněz v base, to už tady dlouho nebylo a vyvolává to jisté konotace. I když je „jen“ pravoslavný. Nakonec, i atentátníci na Heydricha nalezli své finální útočiště v kryptě pravoslavného chrámu. Takže ta propagandistická sázka nemusí vyjít úplně přesně tak, jak by si její rozehrávači přáli.

Autor: Oto Jurnečka | čtvrtek 29.4.2021 10:27 | karma článku: 35.03 | přečteno: 1130x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.32 | Přečteno: 658 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...