Co ještě lze udělat pro afroamerickou menšinu?

2. 06. 2020 11:44:07
Sleduji zpravodajství ze Spojených států. Komentátoři a politologové zamyšleně hloubají o hluboce zakořeněném systémovém a institucionálním rasismu v americké společnosti a o tom, že je to, už konečně, nutné změnit.

Zmiňují přístup ke vzdělání jako stěžejní podmínku toho, aby afroamerická menšina konečně dosáhla na stejnou kvalitu života, jako mají ostatní etnika. A já se dívám a říkám si: „Ale co konkrétně chtějí ještě změnit? A jakou překážku na cestě ke vzdělání odstranit?

Již několik dekád přece funguje pozitivní diskriminace. Především při přijímání na školy a university, což se sice stalo předmětem mnoha žalob, avšak Nejvyšší soud v roce 2003 rozhodl, že vzdělávací instituce mohou uplatňovat rasu jako jeden z faktorů při přijímání studentů. Hezky a detailně to popisuje ve svých knihách profesor Ota Ulč, který tuto praxi poznal z první ruky.

Takže co konkrétně žádají protestující i ti, kteří doufají, že se na vlně protestů svezou k moci a zahrávají si s tímto ohněm? Co můžete lidem nabídnout, než stejný přístup ke vzdělání? Nebo snad protestující žádají nějaké úlevy z trestního práva? Právo na to nebýt zatčen policií při loupežném přepadení? Při prodeji drog? Nebo při používání falešných bankovek?

Policisté, kteří denně čelí enormnímu množství kriminality, jsou zaujatí a předpojatí přesně podle toho, s čím se denně setkávají, a já pochybuji, že předpojatě přistupují například k asiatům. Přesto, pokud se při výkonu povolání dopustí přestupků nebo zločinů, měli by být postaveni k zodpovědnosti. Což se nyní stalo, právo zafungovalo, policista je obviněn z vraždy.

Co chtějí dál? Co konkrétně si představují, že pro ně společnost ještě udělá, kromě toho, že jim dá možnost postarat se o sebe tak, jako se o sebe mohou a musí postarat ostatní? Netušil jsem. Až jsem přepnul na CNN Prima News, kde jsem dostal odpověď od jakéhosi myslitele, který o tom zrovna hovořil.

Jsou to reparace za léta otroctví. Ano, jistě, jde o peníze, jak jinak. Ne o možnost si vydělat, ale o to dostat je. To je to, o co se nyní hraje, kdepak přístup ke vzdělání – ostatně vzpomínáte? Matematika je prý rasistická.

Tak tedy ok, možná si běloch koupí ještě nějakých deset, dvacet let sociálního smíru. Potomek Slováka, který přišel do USA v roce 1910, bude částí svých daní platit potomkovi afrického otroka, ale také potomkovi jeho britského zotročovatele, neboť i samotný Malcolm X v sobě nesl část bílé krve, což platí o většině afroamerické komunity. Reparační dávky pak paradoxně obdrží ten, kdo bude mít mezi předky více otrokářů, než plátce, jehož předek se do USA dostal dávno po éře otrokářství.

Jakým klíčem by se asi rozhodovalo o příjemci této pomoci? Genetické testy? Nebo bude stačit se přihlásit k nějaké identitě? Co takový Obama? Bral by nebo by platil?

Takže toto by teprve byl pravý institucionální rasismus. A především velký transfer peněz. Už vidím těch neziskových organizací, které by se úkolu, vybírat adresáty pomoci a distribuovat ji, zajisté ochotně zhostily.

Ale i pokud by se rozdělilo jakékoli množství peněz, nic by se nezměnilo. Afroamerická komunita by byla jen ještě pevněji lapena v pasti závislosti, nadále by si svůj neúspěch vysvětlovala vnějšími důvody, hledala viníka mimo sebe, a natahovala se po ruce donátora, do které by současně hryzala.

Tak jsem zvědavý. Podaří se tyto nepokoje pro tentokrát ještě zažehnat, až do dalšího vzplanutí? Nebo je to již ten finální střet, typický pro multikulturní nehomogenní společnost, který obvykle končí krveprolitím, na jehož konci jsou od sebe separované komunity? Možná by tak bylo každému líp. Běloši a asiaté by žili prostě jako běloši a asiaté, a afroameričané s hispánci by bez zlého diskriminátora jistě zažili nebývalý rozkvět. Konečně by jim nikdo nebránil ve vytouženém vzdělávání a nevytlačoval je z manažerských pozic.

Jedno je však jisté. Pokud ten stále skloňovaný rasismus existuje, potom existuje v hlavách lidí. Dokud je v hlavách lidí, můžete proti němu přijímat stohy deklarací a uzákoňovat co chcete, vždy se projeví. Třeba tím, že si běloch sbalí kufry po přistěhování první černošské rodiny do lokality, ze které tak časem vznikne lokalita vyloučená. A jisté je také to, že typický obrázek z každého kola vzplanutí boje za sociální spravedlnost, tedy afroameričan s televizí na rameni vylézající z rozbité výlohy, určitě nepřispěje k vymizení rasismu z hlavy kohokoli, kdo ho v ní má.

Autor: Oto Jurnečka | úterý 2.6.2020 11:44 | karma článku: 44.10 | přečteno: 2805x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 170 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 338 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...