Symbolika finále Hry o trůny

21. 05. 2019 12:56:04
Dobrý příběh je jako Rorschachův test. Každý v něm vidí to, co si nese v sobě. Sága Hra o trůny takovým dobrým příběhem je a zde je můj výklad toho, co jsem v poslední epizodě viděl já.

Vlastně nejsem fanouškem žánru fantasy, k příběhu z pera R.R. Martina jsem se dostal skrze přesvědčení, že jde sice o smyšlený, ale realistický příběh na historickém pozadí. A dost dlouho to tak skutečně bylo. Nadpřirozeno, nemrtví a draci se objevili až později. Ale protože převládaly politické intriky a s nimi spojené skvělé dialogy, přimhouřil jsem nad „zombíkama“ oko.

V průběhu celého seriálu se mezi fanoušky vyskytovaly úvahy o tom, zda příběh nějakým způsobem zrcadlí naši současnou společnost. Nejzajímavější úvahy, které jsem na toto téma četl byly ty, kde fanoušci jednotlivým národům sedmi království přiřazují existující národy našeho světa. Tak jedni Rusy ztotožňují se Starky, zatímco druzí s Lannistery a třetí s Divokými za zdí. Množství národů skýtá značné množství možných kombinací, přičemž každá z nich odráží politické preference vykladače.

Celý seriál se všemi sériemi je příliš rozsáhlý, přečetl a shlédl jsem během několika let a tak si toho spoustu ani nepamatuji. V čerstvé paměti mám vlastně jen právě ukončenou poslední zkrácenou sérii a zejména v jejím posledním díle jsem spatřil symboliku, která (jako ten Rorschachův test) zrcadlí můj způsob nazírání na svět. Zde je tedy můj úhel pohledu a potěší mě, pokud někdo přispěje výkladem vlastním.

Děj se odehrává na dvou kontinentech: Essos (východní) a Westeros (západní). Většina děje se odehrává na západním kontinentu – Západozemí. Někdo chápe Západozemí jako Velkou Británii a Východozemí jako kontinentální Evropu. Mě však Západozemí připomíná celou Evropu včetně Británie. Východozemí, se svými snědými, temperamentními národy, s pouštním pobřežím a se všemi těmi despociemi a otrokářstvím, mi připomíná Afriku.

Královna Daenerys Targaryen, jako představitelka starého vládnoucího rodu, privilegovaného a předurčeného k vládnutí už jen svojí schopností ovládat draky (analogie technologických znalostí), v mých očích reprezentuje staré civilizace-tvorné národy. Targ-Aryen. Světlá blondýna, jako představitelka Arijců, národa, který jakoby již neměl mnoho svých příslušníků a tak vede jiné národy. Pozitivní ve své touze i schopnosti posouvat lidskou společnost dopředu, osvobozovat, ... ale také negativní ve svém mesianismu, kdy chce onen "lepší svět" vnutit všem násilím, třeba i proti jejich vůli.

Zajímavou symboliku jsem viděl v národech Neposkvrněných a Dothraků. V obou případech jde o tmavá, bojovná a divoká etnika, která byla do Západozemí (Evropy) dovezena z Východozemí (Afriky), za původně bohulibým účelem, který se ovšem záhy změnil a tato plemena byla použita k potlačení původního obyvatelstva Západozemí. Neposkvrnění jako fanatičtí a disciplinovaní bojovníci, kteří neváhají zemřít. Dothraci jako plenící divoši se zálibou v zabíjení u nichž symboliku umocňuje i samotný tvar jejich zbraní ve tvaru půlměsíce.

Kdybych měl být ještě konkrétnější, Daenerys Targaryen mi v této analogii připomíná jakousi hlavu nebo spíše mediální tvář nadnárodní globální elity, toužící nastolit nový světový řád. Což je termín, který (jen lehce modifikovaný) Daenerys sama použila. Její rádce a pomahače, jako např. Tyriona Lannistera, Davosa Mořského, Varyse, nějaký čas i Jona Snowa a některé další, vnímám jako obelhané figury, jakousi obdobu našich evropských "dobrotrusů" z nichž jen malá část chápe čemu se propůjčili (Varys), když na svůj kontinent v zájmu "vyšších cílů" a "vyššího dobra", přivezli dravé dobyvatele a na trůn dosadili po absolutní moci bažící psychopatku.

Nadějné je, že plánovaná utopie nakonec nevznikla. Paměť Západozemí (Evropy) se vymazat nepodařilo ani nočnímu králi nemrtvých, ani Daenerys Targaryen. Králem Západozemí a všech jeho království se stal Brandon Stark, jež se díky své mystické cestě stal zosobněnou pamětí této západní civilizace, která tak zůstala zachována. Jestli se ovšem podařilo všechny Neposkvrněné a Dothraky z kontinentu vytlačit zpět na ten jejich, nebo zda se tam dosud potulují a jednají jako to co jsou, tedy nájezdníci, to jasné ze závěru série není.

Konečně vystoupení rodu Starků a jejich "Severní země" ze svazu "Sedmi království", může být paralelou hned dvou situací z našeho reálného světa. Zimohrad jako sídlo severní říše může být Moskva, nebo také Londýn. Rusko i Velká Británie jsou Evropské (Západozemské) země, které nejsou, nebo časem nebudou, členy Evropské Unie (Seven Kingdoms Union). Vzhled rusovlasé královny severu Sansy Stark by napovídal více na ty Rusy, což je představa pro mnohé nejspíš nepřijatelná.

A tak jsme zase na začátku – tedy u hádanky, který národ z Her o trůny reprezentuje který národ našeho světa. Co myslíte vy?

------------------------------------------------------

>> Zde byla moje koláž, ale už není... <<

Autor: Oto Jurnečka | úterý 21.5.2019 12:56 | karma článku: 24.76 | přečteno: 873x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.53 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.31 | Přečteno: 619 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 575 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...