Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžké hledání antiimigračního prezidentského kandidáta

Koho mohou volit a jaké mají možnosti lidé, pro které je rozhodujícím kriteriem odpor k imigraci? Do nedávna to bylo jasné. Nyní, zdá se, téměř beznadějné.

Tento článek není určen těm, pro které jsou rozhodující takové kvality prezidenta, jako je: „noblesa“, umírněnost, přijatelnost pro zahraničí, zejména pro EU a Německo, jeho proevropské směrování, antirusismus a podobné. Tito lidé nemají problém. Mají kandidátů více než dost a nyní se zdá, že v jejich prospěch zasáhla také „vyšší moc“.

Naproti tomu ti z nás, kteří se chystali potvrdit Zemana ve funkci na dalších pět let, problém mají. A je to velmi nesourodá skupina lidí. Oproti tomu jak si Zemanova voliče představují někteří novináři, nebo třeba spisovatel Jáchym Topol ve své poslední knize, velice často se jedná o lidi, kteří žádnými fanoušky Zemana ve skutečnosti nejsou. Pro mnoho z nich byl dokonce po ta léta co byl v politice, nepřítelem číslo jedna. Pro ty pravicové obvykle, samozřejmě.

Nicméně, někteří pochopili co je jejich primárním a bytostným zájmem, srovnali si priority, také trochu zestárli a začali více myslet na své děti a vnuky a vyšlo jim, že vzdor vůči plánované demografické proměně, je důležitější než vše ostatní. A byli tedy ochotni Zemana podpořit.

Pravdou ovšem je, že Zeman oslovil také tu skupinu lidí, pro které byl přitažlivý po celou dobu svého působení v politice. Pro ně byl srozumitelným zastáncem a já bych radil nedívat se na tyto lidi z patra (jak jsme často svědky), pokud člověk nechodil v jejich botách.  Na tyto lidi nezapomínejme, ještě o nich bude řeč.

----------------------------

Nyní tedy k věci: Miloš Zeman je na tom zdravotně velmi špatně. To je něco, na čem se vzácně shodnou jeho odpůrci i příznivci. A je jisté, že tento jeho zdravotní stav mění zásadně rozvržení sil. Kvůli jeho kondici ho mnoho těch, kteří to měli v úmyslu, volit nebude a netají se s tím. Proto Zeman volby nevyhraje. A pokud by je náhodou přece jen vyhrál – nebude ve funkci celé období.

Jaké jsou tedy šance, dostat na hrad politika, jakého si přejí ti, kteří volili Zemana před pěti lety? Upřímně – mizerné. Pořád jsem myslel, že tento tábor má nějaký plán „B“. Domníval jsem se, že vyhodnotí situaci a v poslední chvíli do boje nasadí nějakou těžkou váhu. Třeba Václava Klause, nebo co já vím..?..

Nestalo se. Za pár dní končí možnost do boje o hrad se nominovat a drtivá většina kandidátů, jsou kandidáti kavárny.  (termín kavárna neberte ode mne jako urážku. Je to snaha jedním slovem pojmenovat jeden zřetelný názorový blok) Zde několik těch, o kterých se hovoří nejčastěji:

• Prezident Miloš Zeman - nemocen

• Ředitel agentury STEM Pavel Fischer – ex poradce V. H. a kandidát kavárny

• Bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek – kandidát ODA a tedy kavárny

• Bývalý spolumajitel Fortuny Michal Horáček – kandidát kavárny

• Lékař, pedagog a občanský aktivista Marek Hilšer – kandidát kavárny

• Bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš – hlavní kandidát kavárny

• Primátor Teplic Jaroslav Kubera – kandidát odstoupil

• Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR – Jiří Hynek

Jiří Hynek je kandidát Realistů, a jeho jméno se v antiimigračních kruzích skloňuje stále častěji. Je to dobrý kandidát pro naši věc. Bohužel obávám se, že máme co do činění opět s tím stejným jevem, jako během parlamentních voleb. Lidé, kteří se pohybují v prostředí lidí se stejnými názory, podléhají optickému klamu, že tyto názory převládají a jsou masově rozšířené. Pak mají nereálná očekávání stran volebních výsledků.

Pana Hynka nikdo nezná. Běžte na ulici a zeptejte se deseti neznámých lidí a uvidíte. Pan Hynek bude mít hlasy od všech držitelů zbrojních průkazů, ale to nestačí. Pan Hynek je jako absolvent matematicko-fyzikální fakulty jistě chytrý a vzdělaný, ale nedovede vyvolávat emoce, říkat vtipy, získat si srdce publika, vystupovat lidově. Zkrátka neosloví tu část Zemanových voličů, o které jsem psal, že se k ní ještě vrátíme. Tuto část by možná mohl oslovit Jaroslav Kubera. Ten však z boje odstoupil.

V této volbě nevyhraje nikdo, kdo nezapůsobí na emoce voličů. Řídící emocí kavárny je hněv, který cítí vůči prezidentovi Zemanovi a vůči všem těm lidem, kteří jim stále nějak překáží, když jim chtějí přinést „dobro“. Na naší straně jsou silné emoce také. Pokud se ovšem nenajde nikdo, kdo se jich ujme, nastoupí druhý nejsilnější instinkt voliče: Bude volit podle sympatií. Který pán jim bude nejvíce evokovat hodného pana doktora, nebo laskavého otce, tomu to hodí. Tento archetyp nejlépe ztělesňuje pan Drahoš.

A tak budeme mít prezidenta, za kterého se sice nebudeme stydět, ale který kývne na cokoli, co přijde z EU. A když nebude některá témata otevírat prezident (kterého lze z mediálního prostoru vytlačit dost těžko), budou tato témata médii ignorována. Protože v tom já spatřuji největší zásluhu prezidenta Zemana. Neměl sice mnoho reálných pravomocí, ale hovořil veřejně o problémech imigrace a islamizace západu, … a tím donutil ostatní politiky zaujmout k tomu stanovisko také. Ti tím byli donuceni, být dostatečně zdrženliví ve své poddajnosti vůči nařízením Bruselu. Prostý strach z nezvolení. Kdyby minulých pět let nebyl na hradě Zeman, máme tu možná už desetitisíce nových, poněkud náročných, sousedů.

Je tedy posledních pět dní na vytažení nějakého super kandidáta z klobouku. Pokud se tak nestane, je jediná šance v opravdu masivní propagaci pana Hynka. A doufat v zázrak, že pan Hynek dokáže oslovit i lidi, k nimž jediným klíčem jsou emoce.

Druhou variantou je pak přece jen protlačení Miloše Zemana na hrad s tím, že se ten „pravý kandidát“ vytáhne z klobouku v momentě Zemanova odstoupení. Nejsem si ale jist, jestli v této zemi vůbec existují lidé, kteří nějak strategicky myslí a plánují. Kromě Mirdy Kalouska samozřejmě, a ten bohužel kope za druhou stranu.

----------------------------

 

Autor: Oto Jurnečka | pátek 3.11.2017 14:17 | karma článku: 38,72 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma: 30,40 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma: 14,23 | Přečteno: 158x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma: 14,20 | Přečteno: 264x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma: 17,24 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - I

Ukradená ekologie, zneužití ušlechtilých emocí, hnutí na scestí. Tomu se budu několik následujích dní věnovat v seriálu na pokračování pod názvem: Manifest skutečné ekologie

3.7.2023 v 11:49 | Karma: 19,93 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2859x
To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.


Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky