Homeland - propagandistický seriál, nebo odraz reality?

22. 02. 2017 20:52:30
Rád bych dnes napsal takovou malou recenzi produkce, která se mi jeví jako vyčnívající nad běžný průměr. Hodnotící ovšem nikoliv uměleckou stránku díla, ale předmět mého zájmu, tedy jeho propagandistický efekt.

------------------------

Obvykle lamentuji, že veškerá filmová produkce má jako svůj hlavní cíl propagandu. A většinou tomu tak skutečně je. Protože kdyby tomu tak nebylo a tento propagandistický potenciál by nebyl rozpoznán, nikdy by toto odvětví nezažilo takový boom. Herci by byli nadále chudí a nikoho by ani nenapadlo, řadit je mezi elitu.

Občas se ovšem i v té nejpočetněji zastoupené, americké produkci, objeví výjimka. Dílko, které se vymyká. Nesnaží se příliš sugerovat nějaké své interpretace světa, ale reflektuje ho takový jaký je. Já osobně jsem takto vnímal tři seriálové „kultovky“.

• První z nich je „House of Card“ („Domek z karet“), který bez skrupulí odhaluje svět vrcholné politiky, aniž by komukoli stranil. Nevidíme zde klasické rozdělení na hodné demokraty a hanebné republikány. Svině jsou tam, tak nějak všichni. :)

• Druhý se jmenuje „Americans“ („Takoví normální Američané“), a je o sovětských špionech v letech studené války, dlouhodobě žijících v USA, kde se vydávají za typickou středostavovou rodinu, kdy ani jejich děti netuší, že rodiče jsou rodilí Rusové. Tento seriál je osvěžující v tom, že tito špioni nejsou líčeni jako darebáci a Američané jako klaďasové. Není to ani obráceně. Všechny postavy jsou prostě vícerozměrné bytosti, snažící se o to nejlepší v rámci toho čemu věří. Což je činí uvěřitelnými.

• Třetím takovým seriálem byl „Homeland“ („Ve jménu vlasti“). Bipolární poruchou trpící hrdinka, pracující jako operativec CIA, v epizodách svých mánií obdařena schopností nekonvenčního uvažování, díky kterému řeší kalamitní situace, hrozby teroristických útoků i nepřátelská spiknutí. A stejně jako dvě předchozí díla ani toto nejevilo charakteristické znaky ovlivňování názoru diváka a brainwashingu. Prostě Arabové usilující o svoje zájmy a Američané zase o svoje. Žádné klasické rozdělení na dobré a zlé, respektive dobro i zlo se prolíná všemi zúčastněnými a divák tak může pochopit (ne s nimi nutně souhlasit) pohnutky každého z nich.

Tak to bylo alespoň prvních několik sezón. Nyní začala řada již šestá a bohužel se zdá, že byl rozpoznán propagandistický potenciál tohoto úspěšného kusu. Ne že by to bylo děláno hloupě jako v jiných počinech, kde přesně víme, jakou rasu a sexuální orientaci bude mít klaďas a jakou záporák, nebo kde je vyšetřovací tým pěkně správně rasově a genderově vyvážen. To ne, přece jen tento seriál má svoji úroveň. Ale hned od prvního dílu poslední série na můj vycvičený nos udeřil jakýsi agitační zápach. Hlavní hrdinka Carrie Mathison již není agentkou, je zřejmě znechucena z praktik CIA a místo toho se vrhla do víru dobra, i v USA páchaného neziskovými organizacemi, jejichž propagace je jedním z oněch zápachů, které se ze serilu nyní linou. Ta, pro kterou pracuje Carrie, se zabývá obhajobou muslimů, kteří jsou samozřejmě neprávem obviňováni, neb americká společnost se stala islamofobní a trpí předsudky.

Příběh je až bizarní v tom, jaké nasazení Carrie věnuje americko-nigerijsko-muslimskému teenagerovi, který koketuje s islámským fundamentalismem. Vytváří nenávistná videa, stýká se s podivnými lidmi a tak na sebe logicky strhne pozornost amerických tajných služeb. Carrie ale vycítí, že hoch má v jádru dobré srdce a to co dělá je snad jen klukovina chlapce, který je nepřátelskou společností zahnán do kouta. Dokonce i když dojde k teroristickému útoku, kdy vše ukazuje na tohoto mladíka, Carrie má největší starost o něj, jeho práva a stav jeho rodiny.

Série se teprve rozjíždí, ale divák samozřejmě tuší, že Carriiny instinkty budou opět správné a hoch se nakonec ukáže jako nevinný. Vše na něj nejspíš hodily tajné služby a kdo ví, jestli ne nějací pravicoví, konzervativně-tradicionalističtí nacionalisté. Ale to předbíhám, doufám že tak daleko tvůrci nezajdou.

Každopádně na seriálu jsou ještě dva zajímavé aspekty, týkající se toho o čem píšu.

Asi ne každému je známo jméno „Alex Jones“ a jeho web a youtube kanál „InfoWars“, který je zaměřen právě silně konzervativně. Frčí do jisté míry i na konspiračních teoriích a jde prostě o člověka, který propaguje názory blízké Tea-party, Donalda Trumpa, nebo právo na nošení zbraní a podobně. Prostě: „Ameriku jaká bývávala“. Na youtube kanálu tohoto muže jsou stovky nebo tisíce videí, má 2 miliony odběratelů a tvrdí o sobě, že mu Donald Trump po zvolení osobně zavolal a poděkoval.

Alex Jones má charakteristický projev. Má hluboký, chraplavý a drsný hlas, díky kterému si ho nelze s nikým splést. A proč o něm píšu? Protože v nové sérii Homelandu vystupuje takový člověk, který má stejně zaměřenou TV stanici, nebo youtube kanál, říká ty samé věci, stejným hlasem, stejnou dikcí jako Alex, jen je to celé taková divná parodie. Až moc z toho čouhá snaha vykreslit tuto postavu jako nesympatickou a tuším, že se v dalších dílech ukáže, že i do něčeho zlého namočenou. Tímto kouskem si to u mě tedy polepili. Opravdu nemám rád, když umění plní politické zadání a vyřizuje si účty s názorovými oponenty.

A ten poslední aspekt? Tento seriál vždy poměrně dobře a až podivuhodně zasvěceně zohledňoval skutečné události. Skoro jakoby tvůrci nebyli jen jacísi scénáristé. Zkrátka vždy byli v obraze a leckdy to působilo, jakoby dokonce skutečné události v ději předjímali. V této poslední řadě je prezidentkou žena. Nemohu si pomoci, ale zdá se mi, že zde se tvůrci přepočítali, když vsadili na vítězství Hillary, kterou podle mého názoru má „madam prezident“ znázorňovat. Je samozřejmě kladná, chce mír, ale zlé staré struktury, zlomyslné postavy, tolik připomínající Trumpovy podporovatele, jí hází klacky pod nohy. Ona taková Hillary samozřejmě nikdy nebyla a není, ovšem taková je tvář, kterou jí měl Hollywood nasadit. Snad aby lidé věděli, komu připsat vinu v případě neúspěchů první ženy prezidentky.

Leč Hollywood míní, pán Bůh mění. První žena v Bílém domě dosud neusedla a seriál Homeland jede poprvé tak trochu mimo linii reality. Ale to vůbec nevadí. Podívaná je to stále kvalitní, a když si člověk zapne v hlavě patřičné filtry, skvěle si jí užije.

------------------------

article_photo

------------------------

Update: Zahrnutí postavy Alexe Jonese do děje, je potvrzeno i ze zahraničních zdrojů. Otázka je, čím je Alex tak nebezpečný, že je třeba si s ním vyřizovat účty skrze nástroj z nejúčinnějších - tedy skrze filmovou produkci.

------------------------

Autor: Oto Jurnečka | středa 22.2.2017 20:52 | karma článku: 28.53 | přečteno: 1440x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.03 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.12 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...