Teror je teror i pokud není motivován nábožensky

15. 08. 2016 15:23:03
„Vyšetřovatelé uvedli, že se nejedná o terorizmus“, uklidňují nás žurnalisté, po menších útocích, při kterých byla pobodána, nebo popálena jen hrstka lidí. „Žádné vazby na Islámský stát“, úlevně oddychují.

Tak moment! Na místě přece zůstali pobodaní, posekaní, nebo popálení lidé. Ti si také oddychnou, že motivem nebyla misionářská snaha nějakého člena IS přivést zbloudilé Evropany ke spáse? Pochybuji!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lidé v západoevropských městech se obávají jít na místa s vyšší koncentrací lidí, neboť existuje reálné riziko nějakého násilného útoku. Jsou vyplašení při zvuku dělobuchu nebo zábavné pyrotechniky. Jsou ve střehu, jsou nedůvěřiví ...

Jak nazvat stav, kdy se lidé takto cítí? Stav nepřetržité hrozby? Jak jinak než teror?

Motivace při tom nehraje roli. V každé společnosti jsou deprivanti, frustrovaní jedinci, kterým se nedaří. V normální zdravé společnosti tito lidé zaujmou svoje místo v hierarchii a maximálně žehrají na osud a brblají na politiku. Pouze někteří z nich pak mají pocit, že jim svět něco dluží, že mají nárok na víc a to že víc nedostali a nedosáhli svých cílů, samozřejmě není jejich vina, ale důsledek zlé nespravedlnosti.

V běžné společnosti se z těchto lidí obvykle stanou zlodějíčci a kriminálnici a naplňují věznice, kde stát předstírá, že se je pokouší převychovat. Přesto se tito lidé většinou považují za součást společenství a neuchylují se k nějakým snahám společenství zničit. Ba co víc, ukazuje se, že v dobách válečných konfliktů jsou i tito lidé užiteční při obraně toho, co považují za své.

Společnost fragmentovaná může fungovat jen v dobách blahobytu a konjunktury. Všichni se mají dobře, nikdo nic neřeší. Běda však, když přijde krize, ekonomika je v problémech, životní úroveň klesá, snadný život přestává být snadný. Tehdy se každý rozpomíná na svoje kořeny, na svůj původ. „Jsem Alžířan, proto se mi ve Francii nedaří“. „Jsem Tunisan, proto jsem přišel o práci“. „Jsem Albánec, proto mi vzali podporu“. „Smrt západu!“. Ve zlých časech se ukazuje, které části společnosti jsou ochotny se podporovat a které ne. Fragmentace vyplouvá na povrch. Ti, co po léta vzývali diverzitu, se náhle diví nedostatku loajality některých skupin k celku. Schválně, na kterou stranu by se dnes dala řekněme druhá, třetí generace německých Turků, pokud by se Německo dostalo do války s Tureckem? Nebo: V případě, že by dnes Británie bojovala s nacistickým Německem, které by vyhlazovalo Židy, jestlipak by mladí Britové pákistánského původu proti takovému Německu riskovali svoje životy? Za Británii? Za Židy?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co se snažím říct? Že i když bude v obchodních centrech zabíjet přistěhovalec nebo jeho potomek, který si léta hýčkal svoji původní identitu a kulturu a novou společnost nikdy nepřijal jinak, než jako dojnou krávu, tak je úplně jedno, že neměl napojení na islamisty. Je jedno že je to frustrovaný deprivant, který nenávidí společnost, protože není úspěšný a selhává. Stále to bude terorismus, páchaný na původních obyvatelích a nechtěně občas i na těch nových, jako takové „collateral damage“.

Nenechme si namluvit, že tyto události jsou rys společenského úpadku západu, jenž jsou jen náhodou téměř pokaždé spojeny s nějakým exotickým jménem. Ne nejsou. Bez takto nešťastně pojaté politiky přistěhovalectví, bychom zde na západě měli mnoho jiných problémů, ale nikoliv tyto. Imigrace ze zemí, kde není touha stát se na vnitřní psychické úrovni skutečným příslušníkem západu. Slabě a slabošsky vynucovaná integrace, ke které proto vůbec nedochází. A za tím vším multikulturalizmus. Ideologie, která přímo stojí na nesourodosti a heterogenitě, jež je dogmatem této víry. Na tom, že se společnost skládá ze skupin a subkultur, které necítí příslušnost k vyššímu celku, k zemi, národu.

Až zase nějaký Mohamed Müller, mladý němec, vnuk syrských přistěhovalců, bodne někoho ve vlaku, nebo obchoďáku, nenechme si namluvit, že jde o běžný kriminální čin a nic se neděje, neboť chlapec neměl žádný kontakt na bojovníky Islámského státu, ale byl to tichý hoch navštěvující psychiatra a tedy se nejedná o terorizmus.

Jedná se o terorizmus, protože lidé jsou terorizováni! Žádný běžný kriminální čin. Žádný zločin z vášně, ani snaha se obohatit. Ale nenávist ke společenství, se kterým aktér nikdy nepocítil žádný pocit sounáležitosti. A vinu za tento typ terorizmu nesou ti, kteří aktivně měnili evropské země se silnou identitou v pouhé shluky uživatelů sociálních služeb poskytovaných státem, stěhujících se za prací přes kontinent, bez vztahu k místu, lidem, jazyku. Bez vztahu ke svým kořenům.

Každý frustrovaný vraždící cizinec zabíjí proto, že je v zemi cizinec. Kdyby byl ve své společnosti, svoji frustraci by s největší pravděpodobností řešil úplně jinak a mnohem méně drasticky. Takže ano, i tyto promarněné životy jdou na vrub stejným lidem, jako životy lidí z klasických velkých teroristických útoků. Tedy na vrub evropských politiků.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

article_photo

Autor: Oto Jurnečka | pondělí 15.8.2016 15:23 | karma článku: 31.08 | přečteno: 623x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.47 | Přečteno: 479 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1636 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 263 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 195 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 261 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...