Mediální dezinformace versus realita – jak se bránit

10. 02. 2016 12:20:54
Téma sobotní demonstrace zde bylo již propráno ze všech stran. Přesto si přisadím a podělím se o svoji zkušenost a snad i o nový úhel pohledu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V sobotu jsem byl omrknout nejprve demonstraci Tomia Okamury na dolním konci Václavského náměstí. Šel jsem tam se záměrem porovnat počty účastníků demonstrací Okamury a Konvičky. Očekával jsem, že to bude tak na stejno, ale spletl jsem se. Na Můstku to bylo poměrně slabé, rozhodně slabší, než předchozí demonstrace, kterou Okamura pořádal naposledy.

Odtud jsem se tedy vydal na demonstraci na Hradčanském náměstí, pořádanou subjekty „Blok proti Islámu“ a „Úsvit – národní koalice“. V metru někdo zahlásil, že některé přístupové cesty jsou uzavřené, tak jsme jeli až na Hradčanské náměstí a odtud, poměrně krkolomně okolo několik uzavírek, jsme se dostali až na místo.

Hradčanské náměstí bylo téměř plné a lidé stále přicházeli, až se zaplnilo kompletně. To lze vidět na fotkách i videích a já v té souvislosti považuji opravdu za drzost informaci českých médií o třech tisícovkách účastníků. Já počet na místě odhadl na patnáct tisíc. Jsem si vědom, že odhad je ošemetná věc, takže jsem se vůbec nemusel strefit, přesto se domnívám, že méně než dvanáct tisíc lidí tam opravdu nebylo.

A to se z podia opakovaně ozývala informace o tom, že další stovky lidí se na demonstraci nemohou dostat, protože cesta od stanice metra Malostranská, je blokována Antifou.

V té souvislosti mi přijde zajímavý údaj o tom, jaké všechny ulice si na daný den zamluvil Jan Cemper (viz obrázek). Je vůbec možné zablokovat polovinu Prahy jedním člověkem? Pokud ano, pak je zákon špatný, protože je evidentní, že takový člověk nebude ve všech těchto lokalitách pořádat nějakou demonstraci, ale bude se snažit blokovat demonstraci někomu jinému. Tedy bude se snažit bránit naplnění ústavně zaručeného práva shromažďovacího.

Každopádně akce proběhla a já mohu říci, že to byla jedna z nejpočetnějších a nejlépe zorganizovaných demonstrací, jaké jsem po listopadu viděl. Dále mohu konstatovat, že každá další demonstrace pořádaná Blokem proti Islámu, je větší než ta předešlá. A to jsou fakta, ze kterých má kdosi strach a snaží se trend zvrátit. A mohou to udělat, uvědomme si, že kdyby demonstrace po 17. listopadu 1989 nebyly připuštěny do sdělovacích prostředků, žádná revoluce by se tehdy nekonala. Nikdo by nevěděl, že se kdesi na Albertově v Praze, něco děje. Pravda – dnes mají úlohu ztíženou existencí mobilů a internetu. Přesto je televize pro mnohé, stále ještě hlavním zdrojem informací.

A tak zkreslují, tvarují, manipulují:

Mediální realita:

Před pár dny byl pobodaný muslim-aktivista.

Realita:

Na anarcho-demonstraci 6. února je již přítomen a aktivní. Halelůja!

Mediální realita:

V Praze proběhly zhruba stejně silné demonstrace odpůrců imigrace a zastánců imigrace. Odpůrci byli neonacisté.

Realita:

Odpůrců imigrace bylo výrazně více (a to jsme v Praze !!). A byli to běžní občané.

Mediální realita:

Neonacisté útočí na bojovníky proti xenofobii.

Realita:

10 maskovaných mužů útočí na skupinu anarchistů. (Politické názory maskovaných mužů neznáme. Ne, každý kdo nemá rád Antifu je neonacista. Znám paní, co byla aktivní členkou svazu protifašistických bojovníků a nikomu z Antify by ruku rozhodně nepodala)

Mediální realita:

Dlažební kostka...

Realita:

Plyšová kostka...

Mediální realita:

Muž v hnědé bundě není policista.

Realita:

Muž v hnědé bundě je známý kriminalista a nyní i hrdina.

Mediální realita:

„Neonacisté“ přišli spontánně odkudsi.

Realita:

Muži se zakrytým obličejem vyšli z budovy patřící ministerstvu vnitra.

Mediální realita:

„Neonacisté“ naházeli zápalné lahve do centra humanitární organizace.

Realita:

Kdosi zapálil squat světlicemi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Takže realita:

Minimálně 12.000 lidí, pokojně demonstruje na Hradčanském náměstí. Vše je v poklidu, všude pořádek, nikde jediný exces. Lidé vyjadřující svůj názor na věc jejich bytostného zájmu. Běžní lidé. Pro média ovšem nezajímavé.

Mediální realita a její otazníky:

Asi 2 % času který byl věnovaný tématu sobotních demonstrací bylo věnováno hlavní demonstraci. Počty účastníků tradičně silně podhodnoceny. Naopak většinu času zpravodajského vstupu bylo věnováno potyčce cca deseti maskovaných mužů s anarchisty a nočnímu „žhářskému“ útoku na squat. Cíl? Propojit výtržnosti s demonstrací, diskreditovat opozici.

Ačkoliv je poměrně snadné lži a manipulace odhalit, záměr je naplněn, dopad na veřejné mínění je účinný. Sám jsem druhý den mluvil s jedním starším člověkem, který je silně protiimigrační, který mi mi ovšem nasupeně oznámil, že Konvičku tedy volit nebude, protože ten dělal v Praze ten bugr. Tento muž viděl cosi v televizi, internet nemá a rozhodně se k němu dodatečná odhalení nedostanou.

Prvotní dojem byl vyvolán a zapůsobil na první signální. Diskreditace pořadatele hlavní demonstrace, který s excesy (ať už reálnými, nebo uměle vytvořenými) neměl nic společného, se podařila.

Takže jakkoli se můžeme smát amatérismu některých provokací, oni se mohou smát také. Nám. Je jedno, že si nějakých 10 procent obyvatel, na facebůčkách poví, jak věci opravdu byly a jak nebyly. Mediální fake-realitou chtěli zapůsobit na „mlčící většinu“ a to se jim podařilo.

Je třeba se bránit, poučit se. Ale jak? Myslím si, že by nebylo od věci, na příští větší akci, pozvat televizi Russia Today. Prostě médium dostatečně velké a významné na to, aby to co zveřejní, bylo možné přejít mlčením. Pokud by například Russia Today přinesla informaci, že se zůčastnilo 15.000 lidí a Česká televize že to byly 3.000, byla by touto diskrepancí nucena svůj údaj obhájit. A to by neměla jednoduché.

Příznivci Bloku proti Islámu jsou v otázce Ruska polarizováni, stejně jako zbytek společnosti, zapojení Ruské televize by tedy bylo pravděpodobně kontroverzní. Bohužel, domnívám se, že jiné cesty než nabořit monopol cinknutých českých médií, nebude. I když je to závěr smutný.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor: Oto Jurnečka | středa 10.2.2016 12:20 | karma článku: 40.48 | přečteno: 1820x

Další články blogera

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

Desatero Vidláctva je extenzí "Manifestu skutečné ekologie". Zatímco manifest myslím naprosto vážně, desatero myslím, ... vlastně také vážně.

6.7.2023 v 12:36 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 711 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

Probrali jsme marnost pokusů o celoplanetární zásahy a naopak důležitost lokálního přístupu k ochraně přírody. Dnes budu o něco konkrétnější.

6.7.2023 v 11:33 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 156 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

Pokračování textu o ukradené ekologii a o promrhané energii idealistů na utopické projekty. Čemu by energie zodpovědných naopak věnována být měla?

5.7.2023 v 13:44 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 259 | Diskuse

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

Pokračování textu o ukradené ekologii a zneužitých idealistech. Na jaké vějičky sedli? Je šance je přesvědčit, že nová odvětví průmyslu za která bojují, životní prostředí nechrání ale škodí mu?

4.7.2023 v 15:04 | Karma článku: 17.24 | Přečteno: 231 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 941 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2859

To co píšu, má vždy vztah ke společnosti a politice. To znamená, že mohu psát prakticky o čemkoli.

Knihy Oto Jurnečky:  Šest pilířů cenzury

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...